Ще създаде ли AI повече фалшиви новини, отколкото може да хване?

Медиите ще стават все по-иновативни, за да се приспособят към новите реалности. AI ще направи човека по-ценен - никога няма да надскочи човешкото творческо въображение и точно така ще се изчистим от фалшиви новини и визуално съдържание

19:00 | 7 април 2024
Автор: Тайлър Кауън
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Най-добрите големи езикови модели вече могат да пишат като хора, особено ако са правилно подтикнати. Снимките и изображенията могат да бъдат фалшифицирани на ниска цена. Все още неоповестена технология може да създава убедителни гласови симулации. Има признаци, че някои академични документи съдържат следи от GPT-4. Ако дори професорите фалшифицират, то със сигурност стената на язовира вече се е скъсала.

С други думи: С разпространението на революцията на изкуствения интелект ще се появят и фалшификатите с негова помощ. Това е неизбежно, но може да бъде овладяно - стига потребителите и производителите да направят значителни промени в начина, по който използват интернет.

В интернет след появата на изкуствения интелект ще има много безплатно, подкрепяно от реклами съдържание, пълно с фалшификати с изкуствен интелект, предназначени да привлекат най-малкия общ знаменател. Първият въпрос е дали някой изобщо ще забележи това. В края на краищата, вече има много нискокачествени и ненадеждни канали, които в повечето случаи не се управляват от ИИ.

Технологиите за откриване на фалшификати с изкуствен интелект ще се развиват и усъвършенстват и ще има надпревара във въоръжаването. Докато откриването работи, безплатният интернет, поддържан от реклами, ще продължи да съществува. Читателите, слушателите и зрителите ще могат да използват собствените си ИИ, за да намират съдържание, което им харесва - и определен процент от тях може да предпочитат фалшификатите. В края на краищата, "Weekly World News" все още има аудитория.

И все пак, дори да приемем, че детекторите за фалшификати работят, основните новинарски сайтове ще се сблъскат с допълнителна конкуренция. Алтернативните сайтове ще подправят съдържанието си, като добавят обрати - понякога пристрастни, понякога сензационни, понякога спонсорирани от чужди правителства. Някои от най-ефективните конкуренти могат да бъдат с 98 % легитимни и верни новини, но с 2 % фалшиви новини в някои критични области, като например отразяването на чуждестранни войни или скандали от личен характер, а това може да се окаже съществено.

Разбира се, институциите ще се развиват, за да ограничат обхвата на тези проблеми. Най-добрият и най-автентичен материал вероятно ще се окаже в силно подбрани сайтове, достъпни само на абонаментен принцип. Вероятно тези сайтове понякога ще допускат грешки и ще публикуват фалшиви материали, но тяхната автентичност ще бъде основното им предимство.

Тези сайтове ще работят усилено, за да създават съдържание, което изкуственият интелект не може лесно да фалшифицира. Например колумнистите с известни личности ще станат по-важни в сравнение с по-общите, но все пак първокласни автори. Дори ИИ да може да копира стила на Пол Кругман например, той не може да бъде Пол Кругман, а много от читателите на Кругман се интересуват какво мисли той по даден въпрос. Те не искат клонирана от изкуствен интелект версия, независимо колко високо е нейното качество. Затова медиите ще правят повече, за да популяризират личните марки на своите автори.

Тези сайтове също така ще направят съдържанието си по-интелигентно и по-сложно. Това ще затрудни създаването на производни версии от безплатните сайтове, управлявани от изкуствен интелект. За да дам прост пример, Sora, услугата на OpenAI, може да направи добър двуминутен видеоклип, но създаването на много по-дълги видеоклипове може да не е рентабилно. Затова някои медии може да започнат да публикуват по-дълги видеоклипове.

Или какво ще кажете за подкасти с много бързи обратни връзки по сложни въпроси? Отново е трудно да си представим, че сегашните версии на изкуствените интелекти могат да участват в такъв вид дебати. И тук ще има надпревара във въоръжаването, като финансираните с абонамент медии винаги ще се опитват да изпреварят ИИ.

Лошата новина е, че журналистите ще трябва да работят по-усилено. Добрата новина е, че абонатите ще се окажат по-умни и по-добре информирани. Тази част от надпреварата във въоръжаването ще бъде насочена към все по-високо качество.

Може да се очаква, че медиите ще навлязат още повече в бизнеса със събития на живо. Ако оставим настрана холограмите, трудно е да си представим, че изкуствените интелекти ще направят нещо сравнимо, поне не за дълго време.

С течение на времето, когато изкуствените интелекти продължат да се усъвършенстват, може да се появят хибридни абонаментни сайтове, съдържащи съдържание, произведено както от хора, така и от изкуствени интелекти. Те ще посочват кой (или какво?) е създал, вместо да се опитват да го прикрият. Към статиите, чиито автори са хора, може дори да има прикрепен бот с изкуствен интелект, който да предлага допълнителни подробности.

Хората имат право да се притесняват от фалшификатите на ИИ. Споделям тяхната загриженост. Но също така вярвам, че медиите ще бъдат достатъчно иновативни, за да се приспособят към тези нови реалности.