Година по-късно - поуки от епичния срив на Silicon Valley Bank

Сривът на SVB беше бърз и зашеметяващ, като предизвика дни на чист ужас в Силициевата долина

09:55 | 11 март 2024
Обновен: 09:55 | 11 март 2024
Автор: Хана Милър, Лизет Чапман
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

10 март 2023 г. трябваше да бъде празничен ден за Ерик Вогел. След пет месеца на надлежна проверка той е на път да подпише договор за финансиране на своя стартъп за рециклиране Circularr. Инвеститорът просто искаше да говори с една последна референция, формалност преди сключването на сделката.

Това обаждане така и не се състояло. "Те не се появиха, защото това беше денят, в който Silicon Valley Bank фалира, а един от основните им банкови партньори беше SVB", казва Вогел.

Сривът на SVB беше бърз и зашеметяващ, като предизвика дни на чист ужас в Силициевата долина. Гари Тан от Y Combinator предупреди, че фалитът може да се окаже "събитие на ниво изчезване" за технологичните стартъпи. Инвеститорът Джейсън Калаканис остави Caps Lock включен, като написа в Twitter: "БИ ТРЯБВАЛО ДА СТЕ АБСОЛЮТНО УЖАСЕНИ". За известно време изглеждаше, че заразата може да се разпространи в цялата банкова система на САЩ.

И все пак само година след драматичния фалит на банката и нейното спасяване секторът в по-голямата си част се е нормализирал. Стартъпите все още могат да намерят места, където да съхранят парите си. Няколко рискови инвеститори, с които се свързахме за тази статия, отхвърлиха искането за интервю, като заявиха, че това вече не е нещо, за което мислят. И дори самата Silicon Valley Bank се върна в бизнеса с намигващия маркетингов лозунг: "Да, SVB".

Но в някои краища на технологичния свят нещата не се върнаха съвсем по старому - и за добро, и за лошо.

В Circularr Вогел така и не получи последното обаждане от инвеститорите. Фирмата, с която работеше, и която той отказа да назове, все пак възстанови банковия достъп, но инвеститорите се извиниха и се отказаха от кръга. Сделката е провалена.

"Това ги изплаши", казва Вогел. Ако не беше кризата в SVB, казва той, "щяхме да изчистим кръга и да сме на старта".

Учене по трудния начин

Крахът на Silicon Valley Bank постави началото на една трудна година в Силициевата долина, която се превърна в предвестник на глобалната криза за стартиращите компании и инвеститорите. Фирмата за рисков капитал NFX установи, че 59% от основателите, анкетирани след кризата, са смятали, че тя ще има смразяващ ефект върху способността им да набират пари. И дори при бума на изкуствения интелект стартъпите през 2023 г. са имали най-лошата година за финансиране от 2019 г. насам.

В самата SVB ръководителите са започнали дълъг процес на опити за възстановяване на доверието в долината - посещават клиенти и разпространяват информация, че банката е отворена за бизнес. Мат Мърфи, партньор в Menlo Ventures, заяви, че представители на банката са посетили фирмата му многократно през изминалата година, за да обяснят какво се е променило в SVB и какво е останало същото. Някои от служителите също са останали на работа. "В общи линии те казват, че всичко е същото", казва Мърфи - само че този път с по-силен баланс.

Президентът на търговското банкиране на SVB Марк Кадийо казва, че първата стъпка на банката е била да се извини.

"Започването с извинение беше от съществено значение", казва той. Сривът "беше травмиращ, без съмнение". Сега банката предприема "много търпелив и обмислен подход, за да си върне доверието на нашите клиенти", каза Кадийо.

След срива повечето стартъпи са променили банковото си поведение, казват основателите и инвеститорите. Навремето SVB е била изборът по подразбиране за всяка банкова нужда - от рисков дълг до спестявания, а понякога дори ипотеки и финансиране на стартъпи. Сега тя е една от многото банки, с които стартиращите компании работят.

Миналата година по това време "се изплаших", казва Едит Йънг, генерален партньор в Race Capital, която е паркирала 100% от парите си в SVB. Сега "всички се уверяват, че имат няколко банкови сметки и че не слагат всичките си яйца в една кошница - просто за всеки случай", казва Йънг.

Разбира се, Йънг отбеляза, че някои основатели сега избягват SVB изобщо. Но други не могат да се откажат от нея. Джай Дас, съосновател на Sapphire Ventures, каза, че много стартиращи компании харесват потребителския интерфейс на SVB. Много от финансовите шефове на компаниите от портфолиото му са искали да продължат да използват SVB дори след срива.

За тези стартъпи Дас казва, че дава следния съвет: "Можете да използвате SVB, ако искате, но не можете да държите всичките си пари в SVB."

Положителната страна

Някои финтех стартъпи успяха да се възползват от възможността в хаоса. Когато SVB потъна, стартъпът за кредитни карти Brex Inc. помогна на компаниите да открият сметки в Brex и започна да изготвя програма за спешни мостови заеми на стойност 1 млрд. долара, за да помогне на засегнатите компании да изплащат заплати.

"Днес привличаме много клиенти, защото хората видяха как реагирахме на кризата в SVB и как нашите конкуренти не реагираха", казва съизпълнителният директор на Brex Енрике Дюбуграс.

Silicon Valley
Основни говорители на срещата на върха TechCrunch Disrupt SF 2019. Енрике Дюбуграс, съосновател на Brex Inc. Снимка: Дейвид Пол Морис/Bloomberg

Brex е увеличила повече от два пъти депозитите на клиентите си до около 7 млрд. долара от 3 млрд. долара след срива на SVB, каза Дюбуграс. Компанията е запазила повече от 80% от клиентите, които са се регистрирали в седмицата на фалита на банката.

В Rippling, стартъпа за управление на работната сила, управляван от Паркър Конрад, около 300 млн. долара от средствата му бяха замразени в SVB, когато банката се срина. Това означаваше, че клиентите на Rippling нямаше да могат да плащат на хиляди служители, освен ако компанията не измисли нещо.

В рамките на няколко часа Конрад събра 500 млн. долара финансиране, за да се увери, че на хората ще бъде платено.

"Очевидно беше много нервно", казва той. "Вероятно това беше най-стресиращият ден в живота ми."

В крайна сметка спасяването от SVB означава, че на Rippling никога не се е налагало да докосва набраните пари. Конрад каза, че компанията му все още ги пази, заедно с 250-те милиона долара, набрани през 2022 г. Rippling излезе от кризата в сравнително силна позиция. Все пак Конрад съжалява, че финтех стартъпите са загубили съюзник и готов банков партньор, когато банката е фалирала.

Дори и без международна банкова криза, животът на един основател на стартъп може да бъде влакче в увеселителен парк. Вогел казва, че нещата за Circularr са започнали да се подобряват преди няколко месеца. През есента компанията се е подготвяла за приключване на кръг на финансиране, воден от израелски инвеститор. След нападението на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври и последвалата война обаче инвеститорът се оттегля и Circularr отново остава в безизходица. "Това беше трудна битка", казва Вогел.