Новите заселници в Мадрид засилват огъня под политическата каша

Столицата на Испания се очертава като нова дестинация за световния елит

08:03 | 5 март 2024
Автор: Рейчъл Сандерсън
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Глобалният наръчник за недвижими имоти на Barnes за 2024 г. разкрива това, което всеки мадридчанин, търсещ маса в ресторант в квартал Саламанка, би могъл да ви каже: Мадрид се е превърнал в гореща дестинация за богатите хора. Базираната в Ню Йорк агенция за недвижими имоти за хора с 30 млн. долара или повече поставя Мадрид на четвърто място сред градовете, които са най-популярни сред световните богаташи, което е с пет места повече в сравнение с миналата година.

Работата от разстояние, фалиращите държави в Латинска Америка, качественото образование, особено бизнес училищата IE и ESCP, поставиха испанската столица на картата на световните свръхбогати хора. Южноамериканците представляват 60% от купувачите на луксозни имоти, следвани от британците, французите и американците.

Търсенето на жилища се увеличава от 2020 г. насам. Много чужденци са харесали града по време на пандемията, тъй като ресторантите, баровете и събитията в него са останали отворени, каза ми един местен мениджър на фондове. Купувачи от Колумбия, Перу и Чили се стичат отвъд Атлантическия океан поради влошените условия у дома. Златните визи за тези, които инвестират над 500 000 евро в Испания, и работните визи за дигитални номади също насърчиха привличането на Мадрид.

Все пак това, което е добра новина за брокерите на луксозни имоти и богатите емигранти, не е за всички. Това е най-новата съставка в една все по-сложна яхния от социално и политическо напрежение. И няма ясно решение.

Нарастващите цени на имотите, които изтласкват местните жители от центъра на града, са в центъра на вниманието както на политиците, така и на анализаторите. За около 1 млн. евро се купуват 80 кв. м в Саламанка, където апартаментите от висок клас струват 11 000 евро на кв. м. Междувременно родителите, които могат да плащат наем от 10 000 евро на месец за децата си, докато те учат, засилват натиска.

Анализаторите твърдят, че една от основните причини толкова много млади хора да живеят с родителите си е, че пазарът на имоти е толкова скъп, че те не могат да си позволят да напуснат дома си. Средната възраст за напускане на дома в Испания е малко над 30 години, докато средната европейска възраст е 26,4 години.

Това също може да помогне да се обясни намаляването на раждаемостта. От 2013 г. насам броят на ражданията в Испания е намалял с една четвърт. Миналата година те достигнаха нов минимум: 322 075 бебета са родени в Испания през 2023 г., което е най-ниското ниво, откакто националната статистическа агенция INE започва да води регистри през 1941 г.

Засега репутацията на Испания като гостоприемна към мигрантите, особено от Латинска Америка, и то не само към богатите, смекчава намаляващата раждаемост и задоволява голямото търсене на работници, особено в областта на туризма и социалните грижи. Населението на Испания е рекордно голямо - 48,6 милиона души, тъй като този брой включва 6,5 милиона чужденци. Имигрантите и техните бебета поддържат високия брой на населението на Испания.

Според оценки на BBVA испанската икономика се нуждае от около 500 000 мигранти годишно, за да функционира. Латиноамериканките на възраст между 40 и 50 години, които работят в сферата на грижите и туризма, са сред най-големите групи и подхранват популярната идея, че Мадрид може да съперничи на Маями като нова "столица" на Латинска Америка. (Макар че в едно отрезвяващо прозрение Трино Маркес, професор по социология в Централния университет на Венецуела в Каракас, омаловажи тази идея, като наскоро ми каза по видеовръзка: "Маями винаги ще бъде първата дестинация за повечето латиноамериканци, защото те могат да отидат там пеша, а не могат да отидат до Мадрид").

Мигел Кардосо от BBVA Research смята, че комбинацията от ниска безработица, висок икономически растеж и висока имиграция в Испания, която най-ясно се вижда в Мадрид, е потенциално възпламеняваща комбинация за пазара на жилища. Той е загрижен, че като начало няма достатъчно жилища на достъпни цени.

Премиерът Педро Санчес обмисля контрол върху цените на имотите, за да се справи с проблема, но опасните семена на омразата вече са посяти. Дали те могат да бъдат потушени, е друга тема. Антиимигрантските настроения съживяват политическите крайнодесни партии в Испания - както дясната Vox, така и Junts - каталунската сепаратистка партия, която е в основата на социалистическата коалиция на Санчес. Пристигането на африкански мигранти през Сеута, автономната испанска област, граничеща с Мароко от другата страна на Гибралтарския проток, също е отдавнашна точка на конфронтация в десницата.

Докато се разхождах из центъра на Мадрид и красивия му парк "Ретиро" една неотдавнашна сутрин, неговата привлекателност за онези, които могат да си го позволят, беше очевидна. Това, което не е очевидно, е как да се запази привлекателността му и за повечето испанци.

Рейчъл Сандерсън е сътрудник на Bloomberg Opinion. Преди това е била колумнист във Financial Times.