Космическата ядрена бомба на Путин е толкова луда идея, че е истинска възможност

САЩ трябва да използват плановете на Русия да постави ядрено оръжие в орбитата на Земята, за да обърнат Пекин срещу Москва

09:01 | 26 февруари 2024
Автор: Андреас Клут
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Придружаван от ядосания си министър на отбраната, Владимир Путин сложи най-доброто си покер лице тази седмица и направи това, което обичаше да прави, преди да извърши следващото си безобразие: той отрече да има каквото и да е намерение за това. „Винаги сме били категорично против и сега сме против разполагането на ядрени оръжия в космоса“, каза категорично руският президент. Това ме накара да се замисля за февруари 2022 г., когато Путин настоя, че няма планове да атакува Украйна. Той нахлу седмица по-късно.

Американските шпиони отново разполагат с различна информация. Потвърждавайки това, което вече беше изтекло от Конгреса, те казаха на съюзниците си, че Путин планира да изстреля, може би тази година, ядрено устройство в една от орбитите, където около 7800 сателита кръжат около Земята в бързо растящ облак от космически боклук, който е самият основно отломки от по-стари спътници.

Първият и най-озадачаващ въпрос е защо Путин би направил такова безсмислено нещо. Имам предвид безсмислени от гледна точка на собствените стратегически интереси на Русия. Ако иска да унищожи вражески сателит, той вече има много възможности - както и САЩ, Китай, Индия и всички други сили, които имат такъв комплект в орбита.

Той може да изпозлва така наречените кинетични убийци, например. Както обяснява астрофизикът Нийл де Грас Тайсън, Путин просто трябва да постави ракета или дори друг сателит на пътя на целта, която се движи около Земята с 28 000 мили в час, достатъчно бързо, за да пулверизира и двата обекта. Той може също така да използва лазери или електромагнитно заглушаване, или да изстрелва ракети с „директно издигане“ от земята; Русия тества точно такъв удар върху един от собствените си сателити през 2021 г.

Тъй като свалянето на сателити е толкова лесно, разбира се, САЩ вече са променили стратегията си в космоса. Както се изрази един генерал от военновъздушните сили, Пентагонът изстрелва по-малко големи и скъпи сателити, „които правят сочни мишени“, и вместо това засява цели съзвездия от малки и евтини устройства, така че дори и куп от тях да бъдат извадени от строя, останалите да могат да продължат да комуникират един с друг. Тази стратегия е подобна на идеята, която през 60-те години на миналия век вдъхнови пакетната комутация, а оттам и интернет, като разпределена комуникационна технология, създадена да оцелее при ядрена атака.

Аха, казвате вие, това трябва да е: Путин иска ядрено оръжие там горе, за да може да взриви всички сателити в дадена орбита, еквивалентно на ядрено унищожаване на целия наземен интернет. Но това все още няма смисъл. Русия, САЩ, Китай и други сили, които имат междуконтинентални ракети и атомни бойни глави, вече могат да детонират ядрен взрив в космоса от земята.

Освен това Путин би взривил не само американските сателити, военни и търговски. Той също така би разрушил своите собствени, включително тези, създадени да го предупреждават за предстоящи американски ракетни удари. И той ще унищожи всички неща, които Китай има там, което ще наруши най-важното му партньорство. Той също така ще съсипе активите, притежавани от Индия и други страни. Разбира се, той би могъл да предизвика глобален хаос по този начин - което може да е неговата мотивация. Но в процеса той би настроил целия свят срещу себе си - което не може да бъде неговата цел.

Може би тогава жестът му е мотивиран не толкова от стратегическа логика, колкото от психологическа манипулация, тъй като той за пореден път демонстрира, че ред няма. Пускайки ядрено оръжие в космоса, Путин би нарушил многостранния Договор за космоса. Той беше приет през 1967 г. от САЩ и Съветския съюз (които бяха тествали ядрени оръжия в космоса и разбраха, че това е лоша идея), както и други страни; тези дни има 114 подписали. Договорът предвижда наред с други неща, че „държавите няма да поставят ядрени оръжия или други оръжия за масово унищожение в орбита или върху небесни тела“.

Пренебрегвайки го толкова нагло, Путин ще продължи модела си на презрително отношение към договорите и международното право, или „международния ред, основан на правила“, както предпочитат да казват американските дипломати. През последните години той наруши двустранен пакт със САЩ за забрана на определени ракети, което накара Вашингтон да се оттегли. Миналата година той спря Нов СТАРТ, последното останало ядрено споразумение между Москва и Вашингтон. След това той оттегли ратификацията на многостранния Договор за забрана на ядрените опити.

В същото време Путин наруши други ядрени табута, като отхвърли не толкова завоалирани заплахи, че може да използва тактически ядрени оръжия срещу Украйна или дори страни от НАТО. Той също така продължи да разработва „екзотични“ оръжия като трансконтинентални подводни ядрени торпеда. И той постави някои от своите ядрени бойни глави в Беларус, де факто васална държава между Русия и НАТО.

Тази белоруска провокация беше донякъде подобна на идеята му за космически ядрени оръжия. Освен това нямаше стратегически смисъл: Русия вече може да достигне Западна Европа от родината си и във всеки случай разполага с ракети – и много вероятно бойни глави – разположени в руския ексклав Калининград, вклинен между страните от НАТО Полша и Литва. Така че преместването на бойни глави в Беларус не направи арсенала му още по-страшен. Вероятно имаше за цел да направи всички още по-нервни.

Този вид психологическа руска рулетка е невероятно опасна. Колкото повече Путин ескалира риторично и технически, толкова по-неспокойни стават Пентагона и всички други сили, дори номинално неутралните. Рискът от грешни човешки изчисления нараства, както и опасността от злополуки - наистина не се нуждаем от ядрено оръжие, което да обикаля около нас за неопределено време през целия този космически боклук.

Точно защото е толкова луд обаче, моментът на "Путин с ядрена бомба в Космоса" може да даде дипломатически шанс на президента на САЩ Джо Байдън. Той смята, че най-големият съперник на Америка в дългосрочен план е Китай, а не Русия. Неговият колега в Пекин, Си Дзинпин, на свой ред култивира неспокойно „приятелство“ с Путин, главно за да разшири геополитическия фронт срещу САЩ. Но Си не беше нито предупреден, нито щастлив от нахлуването на Путин в Украйна. Нито иска глобален хаос. И със сигурност не би искал да загуби всичките си китайски сателити заради руски взрив.

Призракът на руската ядрена ескалация в космоса може да бъде повод за Байдън и Си да направят обща кауза за ограничаване и възпиране на Путин, който не може да си позволи да загуби китайската подкрепа. Ако това създаде доверие между Вашингтон и Пекин, още по-добре. След време това може да ги накара отново да си сътрудничат за ограничаване на Северна Корея, намаляване на въглеродните емисии, стабилизиране на Близкия изток и по-новата задача за регулиране на изкуствения интелект. Или, ако мислим в тази посока, за започване на нови преговори за контрол на въоръженията, този път включващи САЩ и Русия, както и Китай.

Засега няма нужда да се целят толкова високо - спирането на лудостта в космоса ще свърши работа. Атаката на Путин срещу благоприличието, реда, човечността и всъщност здравия разум стигна достатъчно далеч. Сега САЩ и Китай заедно трябва да гарантират, че Путин няма да се задейства в орбита.

Андреас Клут е колумнист в Bloomberg Opinion, отразяващ американската дипломация, национална сигурност и геополитика. Той е бивш главен редактор на Handelsblatt Global и кореспондент на Economist.