Проблемите на Германия с бюджета заплашват споразумението за фискалните правила на ЕС

Проблемите в страната поставят Линднер в невъзможност да постигне споразумение за фискалните правила на ЕС

08:00 | 8 декември 2023
Автор: Камил Ковалче, Хорхе Валеро
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Бюджетната криза в страната на германския министър на финансите Кристиан Линднер възпрепятства способността му да постигне компромис по фискалните правила на Европейския съюз в Брюксел, твърдят запознати.

Тъй като коалицията в Берлин все още се бори да постигне съгласие по плановете за публичните финанси за 2024 г., малко вероятно е той да отстъпи много по време на разговорите тази седмица с други национални партньори, казаха хората, които отказаха да бъдат идентифицирани, защото нямат право да говорят публично.

Трудността на Линднер се състои в това, че той трудно може да играе ролята на фискален ястреб по отношение на разходите в Германия, като в същото време прави компромис с това, което смята за по-меки правила на ЕС от досега действащите, твърдят хората.

Той и колегите му министри на финансите от ЕС са на финалния етап от преговорите за реформа на режима на блока за ограничаване на дълга и дефицита, който трябва да започне да действа отново през януари след години на прекъсване, за да се справи с пандемията, а след това и с последиците от руската атака в Украйна.

Испанското председателство на ЕС представи конкретно предложение за обсъждане в Брюксел в четвъртък вечерта и петък, което се съобразява с Германия по много важни точки. Според германски служители, участващи в преговорите, Германия вижда "50 на 50 шанса" за постигане на споразумение до петък.

Смущения в ЕС

Ако Линднер се придържа към позицията си срещу задлъжнели държави като Италия и Франция, които искат по-малко рестриктивно тълкуване на правилата, въпросът може да се окаже на дневен ред пред държавните глави на ЕС в средата на декември.

Според запознати това е сценарий, който германският канцлер Олаф Шолц иска да избегне, тъй като тази среща вече има достатъчно други проблеми за решаване. Той е дал зелена светлина на Линднер да финализира преговорите и не вижда големи пречки от гледна точка на канцлерството, казват хората.

Но преди Линднер да се заеме с Пакта за растеж и стабилност в Брюксел, той е изправен пред тежки преговори в Берлин.

На среща на най-високо равнище в германското канцлерство във вторник вечерта коалицията не успя да постигне съгласие за решение на кризата, като запуши дупка от 17 млрд. евро (18,3 млрд. долара) в бюджета си за 2024 г. Разговорите продължават в сряда, като все още има време за постигане на споразумение преди началото на срещата на финансовите ръководители на ЕС.

В средата на ноември висшият съд на страната постанови, че разпределянето на 60 млрд. евро от една извънбюджетна банка в друга е противоконституционно.

Вътрешнополитическо разсейване

Фактът, че бюджетните сътресения в Германия отвличат вниманието от европейския дневен ред на страната, вече беше отбелязан в Брюксел. Миналата седмица еврокомисарят по бюджета Йоханес Хан заяви, че вътрешните проблеми "отвличат вниманието" на германските политици по отношение на подкрепата на блока за Украйна.

"Надявам се, че в Берлин има разбиране, че има особено сериозна отговорност на най-голямата икономика в ЕС и без тяхната значителна ангажираност няма да стигнем до споразумение", каза той пред репортери миналата седмица.

Дори и да има споразумение за бюджета в Берлин, сделката с ЕС далеч не е сигурна. Франция изрази загриженост, че някои правила може да са твърде строги.

Ако министрите на финансите на ЕС не успеят да постигнат споразумение тази седмица, дискусията може да бъде подхваната от лидерите - които ще се срещнат в Брюксел на 14-15 декември - за да се опитат да деблокират преговорите, но в крайна сметка правното одобрение се извършва от Съвета по икономически и финансови въпроси. Предложението трябва да бъде съгласувано и с Европейския парламент.

Въпреки че крайният срок в края на годината се налага сам, френският министър на финансите Бруно Льо Мер подчерта, че сделката през декември е от съществено значение за доверието в ЕС. Старите фискални правила ще влязат отново в сила на 1 януари, но столиците искат да оставят достатъчно време, за да въведат законодателна реформа преди изборите за Европейски парламент през юни.