Италия и Великобритания се оплетоха по темата Китай

И двете държави дават противоречиви сигнали относно бъдещите си отношения с Китай

15:45 | 14 септември 2023
Автор: Лионел Лоран
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Старите отношения между Китай и Европа приключиха: Износът на произведени в Ирландия машини за производство на чипове за Пекин е блокиран, Италия е на път да напусне инвестиционната инициатива "Един пояс, един път" (BRI), а Великобритания е въвлечена в ескалиращ спор за шпионаж, тъй като изключва Huawei Technologies Co. от своите 5G мрежи. Неумението на политиците да определят новите правила на дествие си проличава дори само от начина по който говорят.

След семантичното раздвоение на Европейския съюз, който определи Китай едновременно като "партньор", "конкурент" и "системен съперник" - и неотдавнашния призив за "намаляване на риска", а не за скъпоструващо "отделяне" - тази седмица Обединеното кралство определи Китай като "предизвикателство", а не като "враг". Междувременно Рим призова за "взаимноизгодни" връзки с Пекин, след като отхвърли меморандума за разбирателство на BRI за 2019 г. като "злокобна" сделка, следвайки призива на покойния Силвио Берлускони Италия да се откаже от отношенията на "структурно подчинение".

Тези заплетени изказвания отразяват напрегнатите отношения на континента с Китай, белязани от задълбочаващо се геополитическо разделение след пандемията и нахлуването на Русия в Украйна, но и от икономически отношения, които все още изглеждат много преплетени.

От 2017 г. насам европейските държави търгуват повече с Китай в сравнение с останалата част от света, но по по-небалансиран начин, тъй като дефицитите се увеличават, както показва графиката по-долу. В същото време дните на "обичайния бизнес" са отминали: Китайските преки инвестиции в Европа се сринаха, тъй като правителствата поставиха предпазни мерки срещу трансфера на технологии, антиконкурентните практики и икономическия тормоз.

Небалансирана търговия - търговските дефицити с Китай нарастват независимо от ограниченията в износа и митата

Италианският министър-председател Джорджа Мелони и британският министър-председател Риши Сунак са особено образци по отношение на Китай. Нито една от страните няма толкова големи търговски отношения като Германия, но Италия е единствената страна от G-7, която се присъедини към китайската инициатива BRI - символичен удар за Си - докато Обединеното кралство беше първата голяма западна държава, която се обвърза дълбоко с Huawei, според книгата на Андрю Смол "Без граници". Обръщането на тези стъпки, като същевременно се опитват да ограничат търговските щети, се превърна в политически приоритет. Може да се каже, че това е намаляване на риска, а не отделяне.

Пактът на Италия с Китай през 2019 г. беше подхранван от популистки надежди за богат и влиятелен противовес на строгите изисквания на Брюксел, но завърши с "фиаско", както ми каза анализаторът Филип Льо Кор. От инфраструктурните амбиции за превръщане на италианските пристанища в нов Път на коприната, достоен за Марко Поло, не се получи много, освен пратките с червени портокали. Приоритетите на Китай се промениха, италианското обществено мнение се влоши, а длъжностните лица от ЕС бяха подтикнати към действия в рамките на целия континент, за да се пресекат китайските пари.

По същия начин през 2019 г. и в началото на 2020 г. Обединеното кралство устоя на натиска на САЩ да блокира достъпа на Huawei до британската мрежова инфраструктура за 5G. В очите на САЩ това произтича от погрешната свръхувереност на британското разузнаване и телекомуникационните оператори след Брекзит относно способността им да се справят с риска от китайски достъп до чувствителни мрежи. Бяха необходими тектоничните политически промени на Covid-19, за да накара Борис Джонсън тотално да преобърне позицията си, който унижи британските разузнавачи и предизвика объркано преосмисляне на въпроса за Китай.

Независимо от целия загубен политически капитал, нито Италия, нито Великобритания възприеха крайно агресивна позиция. Правителството на Мелони се опасява от ответни мерки от страна на Пекин, който напоследък отправя завоалирани заплахи за достъп до важни суровини - на Китай все още се падат около 70% от световния добив на полезни изкопаеми. Италианското правителство все още се надява, че може да намери начини да покаже на избирателите и бизнеса по-справедливи търговски отношения. Лондон мисли по подобен начин, ако се съди по неотдавнашното посещение на външния министър Джеймс Клевърли в Пекин; според Spectator той е заявил, че "Обединеното кралство е отворено за бизнес".

Въпреки липсата на очевидни успехи от пътуването на Еманюел Макрон до Китай по-рано тази година и действителното забавянето в растежа на самия Китай, никой лидер не иска да разплита нишката на търговията прекалено рано. Очевидно е, че има икономически интерес. "Китай е водещият потребителски пазар в света - никоя държава не може да пренебрегне това", казва Лоренцо Кодоньо, бивш главен икономист в италианското министерство на финансите.

Водещите британски и германски компании генерират най-много приходи от Китай от европейските си колеги 

Неяснотата свързана с президентските избори в САЩ кара европейските политици да се предпазват от рискове. Дали след година или две Белият дом ще се върне към дните на Тръмп, когато "Америка на първо място" заплашваше да се откъсне от Европа? Дори лидер като Макрон, който се гордее с мащабните си анализи на световните събития, изглежда нямаше много отговори миналия месец в интервю за Le Point. Светът е в "многокризисна ситуация", каза той: "Виждаме завръщането на амбициите на великите сили, намаляването на привлекателността на демокрациите и глобалното подреждане по линията САЩ-Китай, което поставя под съмнение международното право."

Един по-окуражителен отговор на несигурните перспективи и неясния език по отношение на Китай може да бъде солидарността: ЕС е свършил добра работа по изработването на общи търговски инструменти и общи инициативи като Глобалния портал, за да стимулира инфраструктурните инвестиции в развиващите се пазари и да противодейства на китайското влияние. Все пак досега това не е попречило на отделни лидери да си проправят път към вратата на Пекин, може би осъзнавайки способността на Си да играе на принципа "разделяй и владей". Появяват се пукнатини между Париж, който желае да предприеме търговски действия срещу субсидирания китайски износ на електромобили, и Берлин, който се опасява от ответни мерки.

Никой не иска да се стреми към конфликт или разединение с Китай - в това има нещо от " гарантираното взаимно унищожение" от времето на Студената война. И все пак никой не смята, че съвместното съществуване с Китай е достатъчно. Когато разглеждаме семантичната борба, може би максимата на френския философ Реймон Арон от 1948 г., съдържаща четири думи за следвоенния ред, е приложима към настоящата ситуация за Европа и Китай: "Мирът - невъзможен, войната - невероятна".