Портфолио, подбрано от AI, победи S&P 500 и експертите на пазара

Изкуственият интелект все още да не замени трейдърите, но да причини големи смущения на пазара. Необходими са предпазни мерки

14:04 | 20 юни 2023
Обновен: 14:24 | 20 юни 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

В непрекъснато развиващия се пейзаж на финансите, изкуственият интелект (AI) прави стабилни крачки. Едно развитие, което наскоро привлече вниманието ми, беше представянето на ChatGPT на OpenAI в търговията с акции, пише Юрица Димович за Marketwatch.

Усъвършенстваният AI модел избра портфолио, което надмина S&P 500, както и някои от най-популярните инвестиционни фондове в Обединеното кралство За период от осем седмици портфолиото, подбрано от AI, който съдържа 38 акции увеличи стойността си с 4,9%, докато S&P 500 се покачи с 3%, а топ 10 инвестиционните фондове в Обединеното кралство отчетоха средна загуба от 0,8%.

Портфейлът от акции на ChatGPT включваше Microsoft, Netflix, и Walmart, използвайки критерии като ниски нива на дълг и доказан растеж. Без човешка ръка, която да го ръководи, AI анализира тонове данни, направи своя избор и изпревари пазара, оставяйки след себе си опитни мениджъри на фондове и базирани на алгоритми индекси.

Успехът на ChatGPT не се дължи само на впечатляващите печалби, които постигна, но и на уникалните предимства, които AI носи в сложния свят на търговията. Системите с изкуствен интелект могат да обработват огромни количества данни със светкавична скорост, да анализират модели и тенденции без пристрастия и да работят непрекъснато без необходимост от сън или паузи за кафе.

И така, означава ли това, че изкуственият интелект скоро ще може да замени хората-търговци? За да отговоря на този въпрос, се свързах с няколко професионалисти в индустрията.

Матю Тътъл, CEO/CIO в Tuttle Capital Management, вярва, че изкуственият интелект може в крайна сметка да замени човешките търговци. Той възхвалява способността на AI да премахва емоциите от търговията и да обработва повече информация от човешките търговци, но също така посочва, че търговията е свързана с адаптиране и понякога емоциите могат да предпазят търговците от проблеми.

От друга страна, Джузепе Сете, съосновател и президент на Toggle AI, твърди, че AI няма да замени хората, а вместо това ще даде възможност на търговците да задават по-задълбочени въпроси. Според него най-голямата сила на AI е способността му да обединява големи количества информация в различни области, за да открие скрити тенденции на пазара.

Главният изпълнителен директор и съосновател на Global Predictions Александър Хармсен посочва, че алгоритмите вече са заменили човешките търговци до голяма степен и той вижда AI, като ChatGPT, като естествено продължение на тази тенденция. Способността на AI да анализира текстови данни е особено полезна при търговията, тъй като може бързо да преглежда документи на SEC, финансови отчети на компании и базиран на новини анализ на настроенията.

Въпреки това, тези експерти също така признават недостатъците на AI в търговията - от ограниченията в моделирането и математическите способности до факта, че AI понякога може да „халюцинира“ или генерира невярна информация - и предполагат, че са необходими предпазни мерки, за да се попречи на AI да причини големи пазарни движения.

Доводите на експертите са уместни. Преди да започнете да измисляте как да стартирате свой собствен търговски бот ChatGPT, важно е да признаете, че все още сме в ранните етапи на тази технологична революция. Финансовите пазари по своята същност са непредвидими, повлияни от безброй фактори, вариращи от политически катаклизми и природни бедствия до промени в настроенията на инвеститорите. Това представлява значително предизвикателство за AI, който, въпреки разширените си възможности, може да има трудности да вземе предвид такива непредсказуеми променливи.

Едно от основните ограничения на AI е рискът от прекомерно напасвене. Това се случва, когато AI модел стане толкова настроен към историческите данни, върху които е бил обучен, че се проваля, когато е изправен пред нови, непознати пазарни условия. Това е подобно на изучаване на минали изпитни работи и очакване същите въпроси да изскочат на последния изпит. Когато действителният тест съдържа въпроси, които никога не сте виждали преди, вие сте озадачени.

Освен това, докато липсата на емоционални пристрастия може да бъде предимство, това също означава, че на AI му липсва човешка интуиция и креативност. Когато се сблъска с непредсказуема ситуация, опитен търговец може да улови фините пазарни сигнали и да реагира по съответния начин с иновативно решение. Това е умение, което AI, в сегашното си състояние, се бори да възпроизведе.

Експертите, които интервюирах, са ясно запознати с посочените ограничения, както и с възможните предимства. Но дали това важи за обикновения инвеститор?

Скорошно проучване, проведено от Finder UK, разкри, че 8% от възрастните в Обединеното кралство вече са използвали ChatGPT за финансови съвети, а други 19% са заявили, че биха обмислили да го направят. Това показва зараждащо се любопитство и желание да се възприеме новия технологичен напредък.

Проучването обаче разкри и значителни опасения относно използването на AI за финансови решения. Значителни 35% от анкетираните казаха, че не биха обмислили използването на чатбот като ChatGPT, за да ръководят финансовия си избор. Съпротивата може да се дължи на много фактори, като липсата на разбиране как работи AI, опасения относно неговата точност или просто нежелание да се доверим на машина с толкова важни решения.

Само въпрос на време е да видим все повече и повече AI модели, включени в търговията. Тъй като AI става все по-интегриран в търговията, той ще обработва огромни количества чувствителни данни.

Необходими са разпоредби, за да се гарантира поверителността и сигурността на тези данни и да се предотврати злоупотреба. Това включва насоки за това как данните трябва да се съхраняват и обработват, както и мерки срещу киберзаплахи.

Също така е важно да се гарантира, че AI извършва търговия по прозрачни, отчетни и справедливи начини. Това включва справяне с проблеми, свързани с точността на прогнозите на AI и риска от пренастройване. Регламентите биха могли да наложат използването на стабилни методи за тестване и валидиране на AI модели, преди те да бъдат използвани при търговия на живо. Това би гарантирало, че AI моделите са надеждни и че работят според очакванията.

Въпросите, свързани със стабилността на пазара, също трябва да бъдат разгледани. Тъй като изкуственият интелект става все по-разпространен в търговията, това може да доведе до големи движения на пазара, особено ако много системи с изкуствен интелект вземат подобни решения за търговия по едно и също време. Регулациите биха могли да помогнат за намаляване на риска чрез ограничаване на размера на сделките, които AI системите могат да правят.

Постигането на баланс между използването на предимствата на AI и преодоляването на неговите ограничения ще проправи пътя към бъдеще, в което AI и човешки търговци могат да съществуват съвместно, давайки възможност на инвеститорите с по-стабилни и проницателни финансови решения.