Намери ли се лек за бича на съвремието - болестта Алцхаймер

Плюсове и минуси на новите лекарства за лечение на болестта

15:20 | 6 май 2023
Автор: Робърт Лангрет
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Въпреки че хората живеят все по-дълго - едно дете, родено през 2021 г., може да очаква да доживее средно до 71 години - ние не сме открили как да победим един от най-страшните бичове на стареенето: Болестта на Алцхаймер. Болестта на Алцхаймер, от която страдат около 36 милиона души по света, е най-разпространената форма на деменция - загуба на когнитивните функции, която е достатъчно сериозна, за да попречи на ежедневния живот. Изследователите все още не са открили лекарство, което да спре постепенното разрушаване на паметта, мисловните умения и, ако болните живеят достатъчно дълго, способността да преглъщат и да дишат. Появиха се две нови лечения, които забавят темпа на влошаване на състоянието на пациентите. Те обаче са умерени и имат недостатъци. Въпреки това успехът им дава рядък изблик на надежда в областта на изследванията на болестта на Алцхаймер. 

1. Какви са причините за болестта на Алцхаймер?
Това не е ясно. Изследователите смятат, че централна роля играе натрупването на анормални протеини, което се наблюдава в мозъците на пациентите с Алцхаймер. Един от тях, наречен амилоид, образува така наречените плаки около мозъчните клетки. Изглежда, че самото им наличие не предизвиква влошаване на когнитивните способности, като се има предвид, че някои хора с нормално умствено състояние имат такива. Друг протеин, тау, създава заплитания в мозъчните клетки. Третият заподозрян - мозъчното възпаление - се смята, че има някакъв принос, може би в ролята на посредник. Каквито и да са точните механизми, с течение на времето невроните - клетките, които изпращат съобщения в мозъка и останалата част от тялото - спират да работят и умират.

2. Какво правят новите методи на лечение?
Лекарствата, и двете лабораторно създадени антитела, са lecanemab - продаван под търговското наименование Leqembi - от Eisai Co. и Biogen Inc. и donanemab от Eli Lilly & Co. При изпитванията всяко от тях значително намалява нивата на амилоид в мозъка на пациенти с болестта на Алцхаймер в ранните етапи на заболяването. По-важното е, че когнитивните способности на пациентите се забавят. След 18 месеца пациентите, на които е даван lecanemab, имат с 27% по-добри резултати от тези, на които е дадено плацебо, по скала, която измерва шест способности - памет, ориентация, решаване на проблеми, функции в дома и извън него и лични грижи. В проучването с donanemab този показател е 29% за всички участници в проучването и 36% за подгрупата с по-ниски нива на тау протеин.

Alzheimer 01
За тези, които получават леканемаб, нивата на мозъчния амилоид спадат...  В 18-месечно проучване как се е променило средното ниво на мозъчния амилоид, измерено по 100-бална скала

Alzheimer 02
...скоростта на когнитивния и функционалния упадък се забавя. Как са се променили средно резултатите по 18-степенната скала за оценка на деменцията, при която по-високите резултати означават по-голямо увреждане

3. Кой може да приема тези лекарства?
Американската администрация по храните и лекарствата първоначално разреши lecanemab през януари, а разработчиците му са подали документи за одобрение в Европейския съюз, Япония и Китай. Положителните резултати от изпитванията на donanemab през май проправиха пътя на разработчика му да кандидатства за одобрение в САЩ. Доказано е, че лекарствата са ефективни само при хора в ранен стадий на заболяването, когато познавателните способности и функционирането са леко нарушени. Тяхната употреба вероятно ще бъде допълнително ограничена от необходимостта първо да бъдат тествани за признаци на амилоид в мозъка. Един от методите е PET сканиране на амилоид, но то е скъпо, често не е достъпно и в САЩ рядко се покрива от застрахователните фондове. Друга възможност е спиналната пункция, при която между два прешлена се вкарва игла за събиране на гръбначно-мозъчна течност, но това е инвазивна и доста болезнена процедура. Няколко кръвни теста, продавани в САЩ, могат да покажат дали в мозъка има амилоид, но нито един от тях не се покрива от застрахователите или не е разрешен от FDA. Японското министерство на здравеопазването одобри такъв тест в края на 2022 г. 

4. Какви са ограниченията на лекарствата?
При изпитванията пациентите, които ги приемат, все още се влошават, само че малко по-бавно от тези, които не ги приемат. Съществен недостатък е, че лекарствата могат да предизвикат мозъчен оток и кървене. Повече от една пета от хората, които са приемали lecanemab, са изпитали тези ефекти, а при donanemab цифрите са по-високи. В повечето случаи тези пациенти не са имали никакви свързани с това симптоми, но някои са имали главоболие, зрителни смущения и объркване. В проучването на donanemab трима участници са починали след появата на тези странични ефекти, докато в проучването на lecanemab петима са получили големи мозъчни кръвоизливи. В изпитванията са участвали между 1700 и 1800 души, разделени на групи, които са получавали лекарството и плацебо. Двете лекарства се прилагат под формата на интравенозни инфузии - на всеки две седмици за lecanemab и на всеки четири седмици за donanemab - което означава, че пациентите трябва да ги получават в здравен център. Lecanemab е скъп - 26 500 долара годишно в САЩ - и компанията Eli Lilly заяви, че очаква подобна цена за donanemab.

5. Има ли други лекарства за Алцхаймер?
Няколко одобрени лечения скромно и временно подобряват умствените функции при някои пациенти, но те не са насочени към основния проблем: разрушаването на невроните. Това беше целта на по-ранно лечение на Biogen и Eisai, Aduhelm, което също беше предназначено за намаляване на амилоида. То беше одобрено от FDA през 2021 г. въпреки противоречивите резултати от изпитванията. Одобрението предизвика полемика и създателите на Aduhelm в крайна сметка спряха да предлагат лекарството на пазара в САЩ.

6. Какви са бъдещите пътища за изследване на болестта на Алцхаймер?
Последните резултати от изпитванията затвърдиха мнението, че изследователите са на прав път, като се фокусират върху лечения, които изчистват амилоида. Въпреки това все още не е ясно защо lecanemab и donanemab са успели там, където подобни лекарства не са успели. Някои изследователи подозират, че трябва да се достигне определен праг на отстраняване на амилоида, преди дадено лекарство да даде резултат. Но тъй като ползата е ограничена дори за хората в ранна фаза на Алцхаймер - вероятно защото уврежданията на ключови мозъчни области вече са значителни - някои изследователи се съсредоточават върху изпреварването на болестта. Изследванията на мозъчното сканиране показват, че амилоидът започва да се натрупва две десетилетия преди да се появи деменция. В рамките на изпитвания, спонсорирани от Eli Lilly и Eisai, изследователите тестват лекарства за отстраняване на амилоида върху хиляди здрави възрастни. Надеждата е да се предотврати влошаването на когнитивните способности, преди то да е започнало, или поне да се забави. Междувременно изследователите разработват и лекарства, насочени срещу тау и мозъчните възпаления.