Следващата серия от енергийната криза в Европа: рискове за газа през лятото

Регионът навлиза в решаващ период на попълване на газовите запаси и избягването на срив през следващата зима зависи от неговия успех

19:01 | 1 април 2023
Автор: Анна Ширяевская и Елена Мазнева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европа премина през зимата на криза, която заплашваше да задуши енергийните доставки и да претовари нейната икономика, но официални лица предупреждават, че напрежението може още да не е приключило.

Страховете от спиране на тока и замръзване на домовете засега са избледнели и резервите от газ остават далеч по-пълни от нормалното. Регионът навлиза в решаващ период на попълване на тези запаси и избягването на срив през следващата зима зависи от неговия успех. Европа няма да може да разчита на обикновено масивните доставки на тръбопроводен газ от Русия, а служители на ЕС разчитат на компаниите да прекратят вноса на LNG от страната.

Опасностите от преди година ще бъдат свежи в съзнанието на политиците. Горещите вълни, най-лошата суша от векове, прекъсванията на АЕЦ във Франция и цялостната паника относно намаляващия износ на газ от Русия доведоха до рекорден скок на цените. Те са паднали с повече от 80% оттогава и перспективите не крият много притеснения за следващите месеци. BloombergNEF вижда достатъчно налични запаси за попълване на запасите до целта на ЕС от 90% до края на октомври.

Пазарът остава предпазлив, че повторението на събитията от миналата година ще преобърне баланса отново. Има и нови притеснения за възстановяване на китайското търсене и още по-дълбоко ограничаване на руските доставки - тръбопроводи и втечнен природен газ, каза Андрю Уокър, вицепрезидент на основния доставчик на LNG Cheniere Energy Inc.

„Съществуват много ключови рискове“, каза той на Европейската газова конференция във Виена.

Китай и борбата за LNG

Рекордният внос на LNG формира гръбнака на усилията на Европа за справяне с кризата през последната година. Но борбата за товари може да започне да се ужесточава.

Международната агенция по енергетика предупреди, че Европа все още е изправена пред риск от недостиг на доставки тази година, освен ако не ограничи допълнително потреблението, като търсенето на LNG в Китай е най-голямата неизвестна. Агенцията има разлика от 40 милиарда кубически метра между най-високата и най-ниската оценка за нетния внос на LNG на страната тази година. Това се равнява на около 8% от общото търсене в Европа миналата година.

Някои наблюдатели на индустрията, като Wood Mackenzie, не са много мечи настроени, поне засега. Консултантът очаква процъфтяващото вътрешно производство на газ в Китай и продължаващото увеличаване на доставките по руски тръбопроводи да ограничат нуждата от внос на втечнен природен газ и да ги задържат под пика през 2021 г. дори при сценарий с висок растеж.

От друга страна, по-евтиният LNG също връща апетита на по-малките купувачи в Азия, което увеличава конкуренцията, според търговеца Vitol Group.

Възстановяване на индустриалното търсене

Появяват се признаци, че употребата на газ от промишлеността - която съставлява почти половината от общото намаление на търсенето в Европа миналата година - се възстановява. Възстановяване се наблюдава в нефтопреработвателната и нефтохимическата промишленост в Испания, Нидерландия и Франция, където е по-лесно да смените горивата, отколкото в други сектори.

Анализаторите на Goldman Sachs Group Inc. и SEB AB предупредиха, че цените на газа може да се удвоят спрямо настоящите нива, ако промишленото търсене се върне. Но колко голям ще бъде отскокът? Много производители затвориха или преместиха някои операции миналата година, тъй като разходите за енергия станаха непосилни и няма сигурност, че ще се върнат. Развиваща се банкова криза може да удари и европейските индустрии.

Превключване на гориво

Намаляването на цените на газа го прави отново привлекателен за европейските електроцентрали в сравнение с алтернативи като въглища или нефт.

Производството на електроенергия от въглища в Европа се увеличи миналата година, слагайки край на период на стабилен спад. Досега тази година то беше по-ниско - както и от газ - поради по-високото производство на възобновяеми източници, предимно вятър. Но използването на газ за електричество изпревари въглищата на моменти през последния месец, според консултанта Rystad Energy AS. Промяната е подпомогната и от по-скъпите въглеродни разрешителни, които са необходими на електроцентралите, за да отделят емисии.

Френски ядрени централи

Проблемите на Electricite de France SA бързо се оказват един от най-големите рискове за Европа да избегне нова криза следващата зима. Атомните централи на проблемното предприятие страдат от технически аварии, които допринесоха за спирането на рекорден брой реактори миналата година в страната и тласнаха атомното производство до най-ниското ниво от 30 години.

В резултат на това енергетиката беше единственият сектор в Европа, където потреблението на газ остана сравнително стабилно миналата година, въпреки че общото търсене на електроенергия намаля, докато производството на вятърна и слънчева енергия скочи.

EDF откри нови дефекти, които доведоха до скокове на цените на енергията няколко пъти този месец. Въпреки че компанията остави непроменена прогнозата си за производство на ядрена енергия за тази година, повече проблеми ще натоварят допълнително енергийните мрежи и ще увеличат търсенето на газ. Масовите стачки в страната също не помогнаха.

Нова суша?

Спомените за пресъхването и непроходимостта на артериалната река Рейн миналата година са все още пресни, както и рекордните горещини и суши, които ограничиха водноелектрическото и ядреното производство. Изменението на климата прави по-вероятни тежките метеорологични явления.

Хидрологичният баланс в Алпите - или количеството енергия, съхранявана в резервоари и снежна покривка в сравнение със сезонните норми - вече показва най-големия дефицит от 2017 г. за времето на годината. Горещото време може да увеличи търсенето на газ за охлаждане и ако Рейн пресъхне отново, това може да наруши движението на въглища и петролни продукти към Германия.

Рискове от Русия

Делът на Русия в общото търсене на газ в Европейския съюз спадна до под 10% до края на миналата година от 40% през 2021 г., тъй като повечето нации преминаха към алтернативи като американския LNG. Дори тази малка доставка, особено частта, идваща по тръбопроводи, пресичащи Украйна, е под постоянен риск, докато войната навлиза във втората си година.

Докато потоците по тръбопроводите са намалели, вносът на втечнен природен газ от страната, който не е ограничен, се е увеличил. Но сега има нарастващ натиск върху европейските компании да прекратят тези покупки. Някои като Обединеното кралство и балтийските нации вече са забранили този внос. ЕС се стреми да намери начин да позволи на членовете да последват примера, но не въвежда нови санкции или обявява конкретни мерки.

Испания, един от най-големите купувачи на руското гориво в Европа, директно призова компаниите да намалят тези покупки, но пълна забрана би било предизвикателство.

Русия представлява 14% от общия европейски внос на втечнен природен газ миналата година, каза Лео Кабуш, анализатор в Energy Aspects Ltd. Ако регионът забрани тези потоци, загубата ще бъде „значителна и ще бъде изключително трудно да се замени“.

Възможността за пълно прекъсване на връзката с Москва, рисковете от саботаж на инфраструктурата или непланирани прекъсвания на големи проекти през тази година, както и конкуренцията с Китай, биха могли отново да поставят газовия пазар под натиск, смята Матю Болдуин, заместник генерален директор на енергетиката на Европейската комисия.

„Преживяхме безпрецедентни, нестабилни цени на енергията миналата година, изглежда по-добре, но не сме самодоволни“, каза той. „Не сме извън опасност. Така че оставаме бдителни, оставаме заедно."