Инфлацията в САЩ продължава да намалява, но заплатите ще държат Фед нащрек

Основните измерители на инфлацията и ценовите очаквания в САЩ се понижават умерено

15:00 | 24 декември 2022
Автор: Моли Смит
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Инфлацията в САЩ продължи да намалява в края на 2022 г., а очакванията за бъдещи повишения спаднаха, засилвайки надеждите, че най-тежкият пристъп на ценови натиск от едно поколение насам най-накрая е отминал.

Предпочитаните от Федералния резерв измерители на инфлацията се охладиха през ноември, включително основният годишен показател, който регистрира най-малкото увеличение от повече от година насам, според данни на Министерството на търговията, публикувани в петък. Инфлационните очаквания на потребителите за една година напред се понижиха този месец до най-ниското си ниво от юни 2021 г. насам, показва проучване на Мичиганския университет.

Въпреки това заплатите все още се покачват твърде бързо за предпочитанията на Фед. Макар че централната банка е все по-близо до края на цикъла си на повишаване на лихвените проценти, данните предполагат, че разходите по заемите ще останат високи за продължителен период, докато политиците не са по-уверени, че ценовият натиск е с устойчива тенденция към намаляване.

Коригираните с инфлацията потребителски разходи се понижиха през ноември, но длъжностните лица ще искат да видят повече от един месец данни, които да покажат, че търсенето значително се охлажда.

"Като цяло публикуваните данни обрисуваха картина на забавяща се икономика в края на годината, което би трябвало да спомогне за продължаване на забавянето на инфлацията в периода до 2023 г.", заяви в бележка Сам Милет, стратег по фиксиран доход в Commonwealth Financial Network.

Consumers are
Основните измерители на инфлацията и ценовите очаквания в САЩ се понижават умерено

След като в началото на годината достигна 40-годишен връх, ценовият натиск най-накрая отслабва. Ценовият индекс на разходите за лично потребление, изключващ храните и енергията, за който председателят на Фед Джером Пауъл подчерта, че е по-точна мярка за това накъде се движи инфлацията, нарасна с 4,7% през ноември, което е спад спрямо 5% през предходния месец.

Общият ценови индекс на потребителските разходи за потребление на дребно (PCE) се повиши с 0,1% и бе нагоре с 5,5% спрямо предходната година, което е най-ниското ниво от октомври 2021 г. насам, но все още е доста над целта на централната банка от 2%.

Въпреки че това би трябвало да е добре дошла новина за Пауъл и колегите му, нарастването на заплатите - особено в сектора на услугите - остава упорито стабилно. Коригираният спрямо инфлацията разполагаем доход нарасна с 0,3%. Заплатите и възнагражденията, некоригирани спрямо цените, се повишиха с 0,5% за втори месец, сочат данните на Търговския регистър.

Макар че това е благодат за американските работници, официалните лица виждат в него потенциална тревога за траекторията на нарастване на цените. Пауъл е насочил вниманието си към възнагражденията като ориентир в борбата на централната банка с инфлацията, което може да подкрепи мнението на Фед, че разходите по заемите ще останат по-високи за по-дълго време, отколкото смятат инвеститорите.

"Входящите данни продължават да представят икономика, която не се е охладила достатъчно, за да намали твърде високата инфлация", заявиха в бележка икономистите на Citigroup Inc. Андрю Холенхорст и Вероника Кларк. "Докато натискът върху цените на стоките се смекчи заедно с търсенето, не виждаме подобна динамика при услугите."

"Ноемврийското забавяне на предпочитания от Фед измерител на цените - дефлатора PCE - допринася за доказателствата за краткосрочна низходяща инерция на инфлацията... Въпреки това стабилните доходи от заплати и реални доходи предполагат, че пазарът на труда все още не се е охладил значително, и е малко вероятно официалните лица да възприемат този доклад като достатъчно убедителен, за да ги накара да се откажат от крайната ставка по федералните фондове над 5%", казват Анна Уонг и Елиза Уингър, икономисти, Bloomberg Economic.

Други части на икономиката показват по-забележимо въздействие от най-интензивния цикъл на затягане на лихвените проценти от страна на Фед от началото на 80-те години на миналия век, показват отделни правителствени данни, публикувани в петък. Поръчките, направени при американските производители на капиталови стоки, различни от тези за отбрана, с изключение на самолетите, нараснаха с 0,2 % през ноември след рязка низходяща ревизия на данните за предходния месец, а общите поръчки за стоки с дълготрайна употреба потънаха с 2,1 %, което е най-много от април 2020 г. насам.

Жилищният пазар, който е особено чувствителен към промените в лихвените проценти, може би се стабилизира, тъй като лихвите по ипотечните кредити отстъпват от двугодишния си връх. Продажбите на нови жилища неочаквано нараснаха през ноември за втори месец, въпреки че данните са изключително волатилни.

"Подозирам, че строителите са много по-мотивирани продавачи (особено предвид скока на разходите за финансиране), отколкото настоящите собственици на жилища, които не искат да се разделят със своите 3% или по-ниски ипотеки", заяви в бележка Стивън Стенли, главен икономист в Amherst Pierpont Securities LLC. "Това може да обясни защо продажбите на нови жилища се увеличават, докато продажбите на съществуващи жилища рязко спадат."

Потребителите стават все по-оптимистично настроени за пътя на ценовия натиск, като краткосрочните и дългосрочните инфлационни очаквания се понижават този месец, сочат данните на Мичиганския университет. Това отразява отслабването на ценовия натиск и облекчението при бензиностанциите, което повишава настроенията, но данните отразяват висока степен на несигурност.

"Макар че настроенията изглежда са се обърнали от исторически най-ниското си ниво от юни, тяхната траектория, както и тази на потребителските разходи, ще зависи от силата на пазарите на труда и доходите", каза в изявление Джоан Хсу, директор на проучването.