Първите корпоративни отчети разтревожиха допълнително инвеститорите на Wall Street

Сезонът на отчетите за третото тримесечие е последният тест за фондовата борса, ударена от тежките условия през тази година

09:00 | 25 октомври 2022
Автор: Николета Рилска
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Някои от първите компании, които публикуваха отчетите за третото тримесечие няма да успокоят нервните инвеститори, пише The Wall Street Journal.

Въпреки че някои корпоративни лидери дадоха проблясъци на надежда на потребителите и икономиката, много от тях съобщиха за предизвикателства пред печалбите, включително устойчивата инфлация, нарастващите лихвени проценти и поскъпването на долара, което оказва натиск върху приходите, генерирани в чужбина.

До момента доста по-малко компании от обикновено надминават очакванията на Wall Street. Около 20-процентен дял от компаниите от S&P 500 вече обявиха резултатите си за третото тримесечие, като 72% от тях надвишават консенсусните прогнози за приходите на анализаторите, показват данни на FactSet. Това е под петгодишната средна стойност от 77%.

Инвеститорите също така наказват компаниите, които пропускат целите. Според данни на FactSet акциите на компании от S&P 500, които са се представили по-слабо от очакванията на Wall Street, поевтиняват средно с 4,7% през двата дни преди и след обявяването на отчета. Това се сравнява със средната петгодишна стойност от 2,2%.

Дори някои резултати не впечатляват инвеститорите, както обикновено. Tesla, например, отчете резултат, който достигна консенсусните прогнози на анализаторите, но въпреки това акциите на компанията поевтиняха с 6,7% в сесията след обявяването на отчета.

„Летвата беше поставена много ниско в началото на сезона на отчетите“, заяви Джийн Голдман, главен инвестиционен директор в Cetera Investment Management. „Надявахме се на по-лесно прескачане, защото всичко беше ревизирано в посока надолу, но резултатите, които виждаме сега, не са толкова впечатляващи“, добавя той.

Сезонът на отчетите за третото тримесечие е последният тест за фондовата борса, ударена от тежките условия през тази година. Понижаващите се цени на облигациите и нарастващата доходност изместиха апетита на инвеститорите от рисковите активи. S&P 500 е в крачка от най-лошата си година от финансовата криза 2007-08 г. насам.

Залозите дори нарастват през тази седмица, тъй като инвеститорите навлизат в един от най-натоварените периоди в сезона на отчетите. Технологичните гиганти, които доминират на Wall Street – трябва да обявят резултатите си, включително Alphabet – компанията майка на Google, Microsoft, Meta – компанията майка на Facebook, и Amazon.

Инвеститорите също така ще следят в последните данни за инфлацията и икономиката сигнали дали Федералният резерв скоро ще забави темпа на паричното затягане.

Очакванията са Фед да повиши лихвите с 0,75 процентни пункта на следващото си заседание през ноември, но централните банкери предвиждат по-малко увеличение – с половин процентен пункт, през декември, съобщи The Wall Street Journal в петък. Това насърчи акциите, като S&P се повиши с 2,4% и изпрати седмицата с ръст от 4,7%.

Някои ръководители от корпоративния сектор предложиха обнадеждаващи перспективи за икономиката. Главният изпълнителен директор на Bank of America Брайън Мойнихан заяви, че потребителите издържат на инфлацията и на по-високите лихви, като все още харчат за пътувания и развлечения. Въздушният транспорт остава особено силен, а изпълнителният директор на Delta Air Lines Ед Бастиан посочи, че очаква голямо търсене през новата година.

Други – в ключови сектори като логистичния – подчертаха трудната среда за бизнеса.

„Гледайки напред, има очевидна макроикономическа несигурност, тъй като Фед остава ангажиран с повишаване на лихвите и със справяне с високата инфлация“, отбеляза Кевин Буун, изпълнителен вицепрезидент по продажбите и маркетинга в CSX Corp.

Много компании успяваха да прехвърлят по-високите разходи върху потребителите, но някои инвеститори се колебаят колко дълго дружествата могат да продължават да повишават цените. Procter & Gamble, например, надмина очакванията на Wall Street в последния си отчет, тъй като повишенията на цените компенсират намаляващите обеми. Въпреки това производителят прогнозира забавяне на растежа на органичните продажби до края на фискалната година, тъй като тества желанието на потребителите да продължават да плащат повече за продуктите.

Все повече международни компании предупреждават за удар от валутните пазари. Силният долар може да навреди на американските компании, които продават стоки в чужбина, като направи продуктите им по-малко достъпни за задгранични купувачи. Доларовият индекс WSJ, който измерва долара спрямо кошница от 16 валути, се повишава с 16% тази година.

Анализаторите намаляват очакванията си за печалбите през третото тримесечие най-много от началото на коронавирусната пандемия насам, показват данните на FactSet. В края на март анализаторите очакваха печалбите на компаниите от S&P 500 да нараснат с 9,5% през третото тримесечие спрямо предходната година. Сега те очакват 1,5-процентен ръст.

Много наблюдатели на пазара твърдят, че прогнозите за печалбите могат да се понижат дори повече, особено за следващата година. Анализаторите очакват печалбите на S&P 500 да се увеличат с около 7% на годишна база през 2023 г.