Инвеститорите са запасени с кеш. Задава се рали на фондовата борса

Вероятността евентуални ръстове да прераснат в нов бичи пазар обаче остава малка

14:30 | 16 октомври 2022
Автор: Николета Рилска
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Инвеститорите се освободиха от голяма част от своите акции, насочвайки пазара към низходяща спирала. Но това означава, че сега те разполагат с много пари за закупуване на нови акции - знак, че може да очакваме сериозно рали скоро, пише Barron’s.

Разпродажбите на борсата тази година са меко казано добре изразени. S&P 500 е надолу с около 24% спрямо най-високото си ниво за всички времена през януари. Той спадна за кратко до ново дъно за 2022 г. в четвъртък, преди да се насочи няколко часа по-късно към ръст от 2,4%.

Новината, че инфлацията в САЩ през септември е по-ускорена от очакваното, предизвика моментния спад. Темпът на нарастване на цените намалява, но бавно, което означава, че Федералният резерв има още работа около лихвените проценти, за да ограничи търсенето в цялата икономика. Това изложи на риск корпоративните печалби, може би най-големият двигател при цените на акциите.

Индикатори отвъд цените на акциите показват, че участниците на пазара действат според рисковете, които виждат. Инвеститорите, анкетирани от RBC, имат нетна дълга позиция от около 25 млрд. долара във фючърси на акции в САЩ към началото на тази седмица, което е спад от почти 250 млрд. долара, най-високото ниво поне от 2006 г., от това лято. Общите залози, че цените на акциите ще се покачат, минус залозите, че те ще паднат, сега са около 10% от това, което бяха преди няколко месеца.

Късите продажби станаха преобладаващи, докато инвеститорите загърбваха дългите си позиции. При около 25 млрд. долара нетната дълга позиция е почти толкова ниска, колкото е била отпреди финансовата криза от 2008-2009 г. Това означава, че поне засега инвеститорите вероятно са извършили голяма част от продажбите, които са искали да направят. Тази продажба означава, че те са набрали много пари.

Проучване на Bank of America показва, че играчите на пазара, контролиращи фондове за капиталови инвестиции за трилиони долари, държат около 6,1% от средствата си в брой. Теоретично, с толкова много пари в брой, които не носят почти никаква печалба, би имало смисъл мениджърите да поемат повече риск, като купуват акции, особено след като цените на акциите паднаха рязко.

Когато паричните наличности надхвърлят 5%, Bank of America вижда „сигнал за покупка“ за пазара. Наистина, фондовата борса вече отчете кратки ралита по време на текущия мечи пазар. S&P 500 се повиши със 17% от дъното си за 2022 г. през юни до средата на август и оттогава отбеляза няколко малки бързи увеличения. Лошата новина е, че тези възходи не помагат на борсата да изглежда така, сякаш се връща към дългосрочен възходящ тренд.

След ралито спрямо дъното през юни, продажбите в крайна сметка се оказаха устойчиви и всяко следващо мини-рали отведе индекса до по-малък ръст. Дори ралито в четвъртък остави S&P 500 под своя връх за октомври. Акциите са блокирани, защото инфлацията остава твърде ускорена, а доходността на пазара на облигации достига нови върхове.

„Много е трудно за този пазар да изгради устойчиво рали на фона на много високите инфлационни нива и очакването, че Федералният резерв ще бъде по-яростен от всякога“, пише Крис Закарели, главен инвестиционен директор на Independent Advisor Alliance. Очаквайте повече ралита, но нов бичи пазар е малко вероятно да предстои, докато инфлационната треска не започне да отшумява.