Седем страни са икономическите чудеса на днешния тревожен свят

Очертава се нов набор от победители на фона на безпокойството относно глобалните перспективи

16:06 | 1 октомври 2022
Автор: Николета Рилска
Снимка: Nick Paleologos/Bloomberg
Снимка: Nick Paleologos/Bloomberg

В тревожни периоди като настоящия – когато коментаторите не виждат нищо друго освен предизвикателства в повечето страни – си струва да се изтъкнат малкото места, които се противопоставят на общия песимизъм. В свят, насочил се към рецесия и ускоряване на инфлацията, това са Виетнам, Индонезия, Индия, Гърция, Португалия, Саудитска Арабия и Япония, пише Ручир Шарма за Financial Times.

Тези страни споделят комбинация от относително силен растеж и умерена инфлация или силна възвръщаемост на фондовия пазар в сравнение с други държави. По-изненадващото съвпадение е, че повечето от тях се противопоставят на дълбоките нагласи относно предполагаемите мрачни перспективи за определени страни, култури или системи.

Най-малко изненадващото име в списъка е Виетнам – казус в комунизма, който работи. Тъй като геополитическото напрежение с Китай нараства, западните компании хеджират залозите си, възприемайки стратегията „Китай плюс един“ – и често този „един“ допълнителен е Виетнам. Инвестирайки сериозно в инфраструктурата, необходима на една производствена износна сила, и отваряйки вратите си – икономиката на Виетнам расте с близо седем процента – най-бързият темп в света.

Критиките срещу икономическите проблеми на мюсюлманските страни дълго време пренебрегваха най-населената сред тях – Индонезия. Богата на ресурси, тя се възползва от глобалния бум в цените на суровините. Междувременно с вътрешен пазар от 276 милиона души страната не е прекалено зависима от вноса. Тя има необичайно нисък дълг в сравнение с други развиващи се икономики и необичайно стабилна валута в годината, в която повечето валути поевтиняват рязко спрямо долара. Резултатът – благоприятна комбинация от 5-процентен ръст и инфлация от под 5%.

Въпреки че растежът на Индия винаги е бил подценяван заради ниската ѝ база, нейната икономика продължава да е една от най-бързо развиващите се в света. Политиците направиха достатъчно реформи, за да привлекат инвеститори, които, уплашени от регулаторните репресии в Китай, сега гравитират към втората по големина развиваща се икономика. Новите инвестиции в цифрови услуги и производство дават плодове и огромният вътрешен пазар предпазва Индия от глобалната рецесия.

Някои от страните, които се оказаха в основата на дълговата криза в еврозоната преди десетилетие – сега са в режим на съживяване. Гърция и Португалия свиха бюджетните си дефицити с над 50% и са по-малко зависими от шоковете, причинени от прекъсванията на доставките на природен газ от Русия, отколкото по-голямата част от Европа.

Гърция получи тласък от съживяването на чуждестранните инвестиции и от туризма, чийто дял от брутния вътрешен продукт на страната пандемията понижи от 20 на 15%. По-малко от 10-процентен дял от банковите заеми са необслужвани, което е спад от 50-те процента по време на кризата. Сега – с растеж от над 4% и бързо забавяща се инфлация, Гърция се радва на едно от най-здравословните възстановявания в региона.

Португалия е в сходна ситуация. Тя разумно инвестира средствата за подкрепа от Европейския съюз и реформира една от най-щедрите пенсионни система на континента, докато специалната „златна виза“ привлича вълна от нови богати емигранти. Може би неслучайно най-добре представящият се фондов пазар в развития свят тази година е в Лисабон.

Саудитска Арабия има водеща роля сред страните от Персийския залив, що се отнася диверсификацията отвъд петрола. Реформите, включително разхлабването на ограниченията за жените, служителите, туристите и нощния живот, помогнаха за увеличаване на прогнозирания растеж до близо 6% през следващите две години.

Режимът инвестира парите от петрол в инфраструктура, включително в десет „умни“ градове, които предлагат футуристична версия на градския живот без автомобили. Въпреки че е силно критикувано заради политически репресии и по някои въпроси за правата на човека, кралството разширява икономическите свободи и поставя иначе разчитащата на петрола страна в челните редици по зелено градско развитие.

Най-изненадващата страна в списъка е Япония, в която растежът всъщност се ускорява. След като беше ударена от дефлацията в продължение на години, Япония е сред малкото държави, които печелят от ускорението на инфлацията. Показателят сега достига малко над 2%. Разходите за труд вече са по-ниски в Япония, отколкото в Китай. Евтината йена насърчава износа и може да вдъхне живот на пазарите.

Всяка от тези икономики, разбира се, може да промени курса си заради проблеми с лидерството, политиките или просто от самодоволство. Все пак тези нации вече имат най-добре представящите се фондови пазари за тази година. Очертава се обаче нов набор от победители на фона на основателното безпокойство относно глобалните перспективи.