Полша и балтийските държави настояват за по-строги санкции на ЕС срещу Русия

Европа се готви за отговор на решението на руския президент Владимир Путин да свика резервите и да заплаши с ядрена война 

11:42 | 23 септември 2022
Преводач: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Настъпателно настроените държави - членки на ЕС, настояват за строги мерки срещу Русия, включително изхвърляне на още руски банки от мрежата Swift и забрана на вноса на диаманти, тъй като блокът подготвя нов кръг от санкции заради войната в Украйна, пише Financial Times.

Страни, сред които Полша и балтийските държави, настояват за новите мерки - които ще бъдат насочени и срещу луксозните стоки и руската IT, киберсигурност и софтуерна индустрия - в отговор на военната ескалация на Владимир Путин тази седмица.

Въпреки това официални лица заявиха, че ще бъде трудно да се намери консенсус между всичките 27 държави членки, докато Унгария заяви, че изобщо не иска нови санкции.

Основната цел на Европейската комисия е да прокара трудно постигнатото споразумение на Г-7 за ограничаване на цената на руския петрол след месеци на преговори, водени от САЩ.

Председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен заяви в сряда, че са необходими нови санкции в отговор на решението на Русия да започне частична мобилизация и да предприеме действия за анексиране на части от Източна Украйна. Но някои официални лица смятат, че ще бъде трудно да се постигне нещо повече от ограничен набор от санкции, които да минат през всички държави-членки на ЕС.

Потенциалният нов набор от санкции, който би бил осмият кръг от мерки, все още предстои да бъде официално представен след започналите в петък срещи между служители на Комисията и представители на държавите членки. Очаква се той да съдържа законодателство за прилагане на ограничението на цената на руския суров петрол, повече списъци на санкционираните лица и мерки, насочени към руската IT, киберсигурност и софтуерна индустрия, заявиха официални лица.

Последният опит на ЕС да приеме голям пакет от санкции през май се превърна в публично ожесточено противопоставяне и седмици на борба, тъй като страните, водени от Унгария, отказаха да се споразумеят за ембарго върху руския петрол, докато не получат изключение, което ще позволи на рафинериите им да продължат да внасят.

В сряда министър-председателят на Унгария Виктор Орбан заяви на закрито заседание на своята партия "Фидес", че съществуващите санкции на ЕС срещу Русия трябва да бъдат премахнати, съобщават местни медии. В четвъртък управляващата партия заяви, че планира "национално допитване" за това дали унгарците подкрепят санкциите на ЕС.

Въпреки тези вътрешни признаци на противопоставяне дипломатите в Брюксел посочват, че Будапеща досега е подкрепяла всички кръгове на ограниченията срещу Москва и че осмият вероятно ще има значително по-малко въздействие върху унгарската икономика, отколкото петролното ембарго.

Страните, които са най-категорични, че ЕС трябва да засили натиска върху Москва, включително Полша и балтийските държави, разпространиха подробни мерки, които според тях Комисията трябва да подкрепи. Идеите им включват забрана за внос на диаманти, която би засегнала Белгия, изхвърляне на повече руски банки от световната мрежа Swift, ограничаване на достъпа до IT и други услуги за Русия и прилагане на всички тези санкции срещу Беларус, съюзник на Москва във войната.

Официални лица обаче отхвърлиха перспективата за постигане на споразумение по някои от по-амбициозните идеи, тъй като някои държави твърдят, че съществуващите санкции се нуждаят от повече време, за да подействат. За прилагането им е необходимо единодушно съгласие на ЕС.

"Колкото повече неща въвеждате, толкова повече причини давате на някои държави членки да имат затруднения", каза един от дипломатите на ЕС. "Обратната страна е, че ако мерките са твърде малко, ястребите ще кажат, че този подход не е достатъчно радикален."

Друг дипломат заяви, че таванът на цените на петрола трябва да остане във фокуса на новия кръг, заедно с премахването на пропуските в законодателството. "Не са останали много продукти, които да бъдат засегнати, тъй като ние в по-голямата си част сме се откъснали от руската икономика", каза лицето.

"Не знам дали ще стигнем много далеч с обявяването на нови санкции без подходящи консултации", каза един от служителите на ЕС относно коментарите на фон дер Лайен, като добави, че постигането на консенсус ще бъде трудно преди срещата на лидерите на ЕС в Прага след две седмици.

Според двама души, информирани за разговорите, целта е посланиците на ЕС да обсъдят проект за нови санкции през следващата седмица, тъй като Брюксел се опитва да отговори на решението на Путин от сряда да свика резервите и да заплаши с ядрена война в речта си.

Говорител на Комисията заяви в четвъртък, че министрите на външните работи на ЕС са "обсъждали следващите възможни ограничителни мерки, които биха могли да бъдат приложени", като добави, че разговорите в кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк "продължават".

Новият кръг ще се съсредоточи върху допълнителни санкции срещу отделни граждани и организации от Русия, както и върху евентуален допълнителен контрол върху износа на "граждански продукти", добави говорителят.

"Това би било оправдано, като се има предвид, че Русия се придвижва към военновременна икономика."