Акциите и облигациите все още не са евтини

Очакваната възвращаемост от традиционното портфолио 60/40 в дългосрочен план продължава да изглежда слаба

11:00 | 23 септември 2022
Автор: Николета Рилска
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Много пазарни стратези твърдят от години, че традиционните портфейли са скъпи и следователно са изправени пред ниска очаквана възвръщаемост в дългосрочен план. Всъщност очакваната възвръщаемост за такива портфейли с 60 процента залог в акции и 40 процента в облигации е една от най-ниските досега, пише Клиф Аснес за Financial Times.

Акциите, облигациите и редица други класове активи бяха ударени тази година на фона на ускорената инфлация, агресивните реакции на централната банка на САЩ, геополитическите сътресения и опасенията от рецесия. Голяма част от това се дължи на обрата при лихвите, чиито ниски нива поддържаха силни пазарите.

Някои изразиха надежда, че положителното от последните събития е, че тази година най-накрая може да видим евтини активи на пазарите.

За съжаление това не се случва. Да, активите на пазарите не са толкова скъпи, колкото бяха в началото на годината, но няколко месеца поевтиняване след повече от десетилетие на ценови ръстове представляват малка капка в ужасно големия съд. Все още живеем в света на ниска очаквана възвръщаемост в дългосрочен план за повечето традиционни инвестиции.

Какво е решението? Нещо, което инвеститорите вероятно вече знаят, но може да са изоставили като вариант по време на изключително дългия бичи пазар: диверсификация. Но когато става въпрос за диверсификация, трябва да сме внимателни. Това, че нещо изглежда различно, не означава, че диверсифицира. Това, че нещо се нарича „алтернатива“, не означава, че в основата си не е същото (частният капитал все още е капитал, например), подчертава Аснес.

Алтернативната индустрия, въпреки че е разнообразна група, може да бъде много общо категоризирана като стратегии, при които по-голямата част от възвръщаемостта разчита на излагане на пазарни фактори като частен капитал и частен кредит; и стратегии, при които възвръщаемостта в повечето случаи не е свързана с цялостното представяне на капиталовите пазари като някои макро хедж фондове, неутрални стратегии за капиталовия пазар и управлявани фючърси.

Първият тип отбеляза невероятен растеж през последното десетилетие - не е изненадващо, като се има предвид, че тези стратегии като цяло отчитат много силна възвръщаемост. Но защо? Несъмнено много от тези мениджъри са квалифицирани, но исторически силната среда за акции и облигации също помогна. Всяка стратегия с възвръщаемост, която е икономически обвързана с пазарите, трябва да се справя добре, когато пазарите се представят силно, особено ако залозите са с ливъридж.

Частният клас също се възползва от волатилността, която често силно подценява риска на действителните активи.

Това подценяване на риска се оказа толкова успешно в привличането на инвеститори, че може би обърна типичната премия за неликвидност (увеличението на възвръщаемостта от желанието да притежавате неликвидни активи) в попътен вятър. Всъщност неликвидността се превърна в характеристика, за която бихте платили, а не в грешка, за която бихте искали компенсация. Независимо от това, дългосрочната среда с ниска възвръщаемост за акции не може да остане скрита завинаги.

За сравнение, вторият тип алтернативи не се радва на същите попътни ветрове. Ако не друго, силното последно десетилетие за акциите и облигациите накара мнозина да намалят експозициите си към наистина диверсифициращите видове инвестиции поради разочароващата относителна възвращаемост (несправедливо сравнение, но това не означава, че не се случва). Изглежда, че колективно научаваме и забравяме тези уроци по болезнено цикличен начин.

Днес пазарите все още предлагат много по-малко от обичайното и първият тип алтернатива остава във фокуса на инвеститорите. Много от стратегиите, които отчетоха доходност над средната през последното десетилетие, е повече от вероятно да се представят по-слабо през следващите десет години.

Това обаче не важи за втория тип алтернативи. Тъй като основно се опитват да генерират възвръщаемост, независимо от посоката на пазара, тези стратегии може да се окажат по-ценни през следващото десетилетие.

Настоящата среда дава много краткосрочни и дългосрочни причини за диверсификация. Когато инвеститорите търсят алтернативи, те просто трябва да са уверени, че това наистина предлага диверсификация, заключва Аснес.