Сбогом, булевардни светлини - как Европа намалява потреблението на енергия

Какви са основните инициативи за ограничаване на потреблението на енергия в 12 европейски държави

15:02 | 27 август 2022
Обновен: 15:42 | 27 август 2022
Преводач: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейците вземат по-студени душове, офисите намаляват термостатите, а магазините приглушават осветлението, за да избегнат прекъсвания на електрозахранването и мръзнене в къщи тази зима в резултат на руската война в Украйна, пише журналистичеки екип на Bloomberg News.

Тъй като Кремъл намалява доставките на газ, а прекъсванията на електроцентралите засилват недостига на доставки, Европа няма друга алтернатива, освен да ограничи своето потребление. Досегашните мерки бяха неравномерни, но неотложността им нараства, тъй като цените на едро продължават да растат.

Въпреки че някои страни като Германия, където почти половината от домовете разчитат на газ за отопление, са по-застрашени от други, Европейският съюз се опитва да се обедини. Държавите-членки на блока имат за цел да намалят потреблението на газ с 15 % през тази зима, ако Русия - която в миналото е покривала около 40 % от търсенето на горивото в ЕС - спре кранчето.

Ето преглед на някои от основните инициативи за ограничаване на потреблението на енергия:

Германия

Slashing Energy
Бранденбургска врата през нощта в Берлин. Снимка: Криштиан Боци/Bloomberg

Кабинетът на канцлера Олаф Шолц одобри тази седмица редица мерки, които да помогнат за намаляване на потреблението на газ с една пета през есента и зимата. Националните мерки, които допълват действията на общините в Германия, като например спирането на топлата вода в обществените басейни, имат за цел да намалят потреблението на газ с около 2 % и включват:

- Забрана за отопление на частни плувни басейни;

- преустановяване на отоплението на някои помещения в обществени сгради;

- понижаване на минималната температура в офиса до 19 градуса по Целзий;

- забрана на повечето външни осветителни тела за сгради и паметници;

- повишаване на енергийната ефективност в обществени и частни сгради.

Франция

Президентът Еманюел Макрон си постави за цел да намали потреблението на енергия през 2024 г. с 10 % в сравнение с 2019 г. Миналия месец администрацията му създаде редица работни групи, насочени към правителствените дейности, недвижимите имоти, технологиите и телекомуникациите, както и към търговските центрове и други обществени обекти. Целта е до края на септември да бъдат изготвени конкретни предложения. Макар че досега са направени малко конкретни стъпки, има и разпръснати инициативи: 

- До октомври френските вериги супермаркети ще изключват светещите табели на магазините след затварянето им, а търговските обекти ще намалят осветлението с 30% и ще понижат температурата до 17°C в пиковите часове за пазаруване, ако има правителствени указания за това.

- За да даде пример, Министерството на финансите на страната заяви, че ще включва отоплението само когато температурата в офиса падне под 19°C и няма да охлажда, ако не стане по-горещо от 26°C.

Slashing Energy
Супермаркет Carrefour в Париж. Снимка: Нейтън Лейн/Bloomberg

Италия

Нов план за намаляване на потреблението в Италия може да бъде одобрен на заседание на кабинета още следващата седмица. Цените на енергията се превърнаха в ключов въпрос на кампанията преди предсрочните избори на 25 септември за смяна на министър-председателя Марио Драги. Лявоцентристите предлагат контрол върху цените на електроенергията - ход, критикуван от десния фронтмен Джорджия Мелони, която вместо това иска общоевропейска инициатива.

Според италианските медии планът за икономии на страната може да включва:

- Понижаване на температурата и съкращаване на часовете за отопление в домовете и офисите през зимата, за да се намали използването на газ за отопление с повече от 10 %;

- намаляване на осветлението на обществени места и магазини през нощта;

- удължаване на живота на въглищните електроцентрали, за да се намали количеството газ, използвано за производство на електроенергия;

- спирането на заводите може да бъде част от плана, а няколко енергоемки производства вече ограничават дейността си поради нарастващите разходи.

Испания

В рядка стъпка за законово регламентиране на по-ниско потребление испанските законодатели приеха в четвъртък правилата, въведени с указ в началото на август. Стъпките включват:

- Ограничаване на климатизацията до 27°C в обществените сгради и повечето предприятия, както и на летищата и гарите;

- регулиране на отоплението на не повече от 19°C през зимата, като изключенията включват хотелски стаи, кухни на ресторанти, фризьорски салони, фитнес зали, училища и болници;

- забрана за осветяване на паметници и витрини на магазини през нощта;

- изискване за затваряне на вратите на магазините, когато са включени системите за отопление или охлаждане.

Slashing Energy
Климатици на жилищна сграда по време на гореща вълна в Севиля. Снимка: Марсело дел Позо/Bloomberg

Швейцария

В съответствие с целта на ЕС Швейцария ще поиска, но няма да задължи домакинствата и предприятията да намалят потреблението на газ с 15 % от октомври до март, като предприемат мерки като намаляване на температурата на отопление в помещенията. Правителството определя същата цел за собствената си администрация, за да даде "добър пример". 

Ако доброволният подход не даде резултат, правителството провежда консултации за задължителни мерки, включително принуждаване на промишлените предприятия, използващи газ, да преминат на петрол и намаляване на доставките за публичния сектор. Засега Швейцария заявява, че частните домакинства ще бъдат освободени от всякакви задължителни норми.

Финландия

Правителството на министър-председателя Сана Марин обяви кампания, която предизвиква потребителите и домакинствата, както и компаниите и организациите, да намалят потреблението, като целта е 75% от гражданите да вземат участие. Съвместната кампания на Министерството на икономиката и други организации беше обявена в четвъртък и има дългосрочна цел за трайно намаляване на потреблението на енергия. Кампанията ще стартира официално през октомври и предлага:

- Понижаване на температурата в помещенията;

- увеличаване на използването на обществения транспорт, а за шофьорите - шофиране с по-ниска скорост;

- вземане на по-кратки душове;

- намаляване на времето, прекарано пред цифровите устройства.

Slashing Energy
Пътници на жп гара Пасила в Хелзинки. Снимка: Рони Рекомаа/Bloomberg

Швеция

Правителството на министър-председателя Магдалена Андершон се надява да използва около 5,8 млрд. долара от т.нар. приходи от "тесни места", за да компенсира домакинствата и компаниите, а Шведската енергийна агенция представи различни съвети, които да помогнат за намаляване на потреблението на енергия в домакинствата, включително

- Изолиране на тавани и фасади, като правителството предлага данъчна отстъпка за свързаните с това разходи за труд;

- преминаване към по-ефективни водопроводни кранове;

- уплътняване, обновяване или подмяна на прозорци и външни врати;

- допълване на отоплителните системи с термопомпа.

Slashing Energy
Жилищен квартал Хамарби Сьостад в Стокхолм. Снимка: Микаел Шьоберг/Bloomberg

Дания

Администрацията на министър-председателя Мете Фредериксен не си е поставила конкретни цели за намаляване на потреблението на газ, освен целта на ЕС за намаляване на потреблението на газ с 15%, която вече е постигната. Властите дадоха редица препоръки, които датчаните да следват, включително:

- Изключване на отоплителните системи през лятото;

- съкращаване на ежедневните горещи душове от 15 на 5 минути, което ще спести на едно средно домакинство около 700 долара годишно;

- използване на простор за дрехи вместо сушилня, което ще спести на домакинствата около 350 USD годишно;

- пускане на домакински уреди, като съдомиялни машини, през нощта, за да се използва по-евтината енергия извън пиковите часове.

Нидерландия

Правителство не прилага мерки специално за тази зима, а държавната газова компания заяви, че страната ще има достатъчно запаси за тази зима. Но кампанията "Пестете енергия сега!" насърчава хората да направят домовете си по-ефективни, като използват термопомпи, вентилация с функция за възстановяване на топлината, слънчево отопление на вода и по-добра изолация на покриви, подове и прозорци. 

Австрия

Виена обеща да спести някои разходи, като отложи началото на зимното осветление за коледните пазари, а ски центровете също могат да намалят разходите си, като разпръскват по-малко изкуствен сняг и ограничат нощните операции. Националното правителство все още не е наложило задължителни мерки, тъй като страната е на път да запълни една от най-големите газохранилища на континента до 80% от капацитета си.

Гърция

През юни правителството на министър-председателя Кириакос Мицотакис обяви мерки за ограничаване на потреблението на енергия в публичния сектор с 10% в близко бъдеще и с 30% до края на десетилетието. Властите ще предложат финансови стимули на организациите, които пестят енергия, а също така ще създадат цифрова система за мониторинг на потреблението. Мерките включват:

- Контрол на температурата в сградите;

- изключване на осветлението и компютрите;

- промени в уличното осветление.

Ирландия

Ирландия е освободена от целта на ЕС, тъй като получава по-голямата част от своя газ от Обединеното кралство, но страната все още насърчава хората да намалят потреблението на електроенергия тази зима чрез кампанията "Намалете потреблението".