Великобритания спря съмнителна китайска компания да купи производител на чипове

Оказва се, че адресът на фирмата не съществува, въпреки че държавният китайски "Голям фонд" за чипове я подкрепя 

15:45 | 19 август 2022
Преводач: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Базиран в Шанхай двегодишен разработчик на софтуер за проектиране на чипове стои зад опит за покупка на британска фирма, която регулаторите блокираха без особени обяснения. Това е поредният пример за нарастващата враждебност на Великобритания към китайските инвестиции, пише Bloomberg.

Super Orange HK Holding Ltd. е била спряна от покупка на базирания в Бристол доставчик на софтуер за проектиране на чипове Pulsic Ltd., съобщи британският министър на икономиката в кратко изявление в сряда. Но тази фирма всъщност се контролира от малко известната Shanghai UniVista Industrial Software Group, според публични документи от Хонконг и китайски корпоративни данни. Шанхайската фирма е подкрепена от Националния инвестиционен фонд за производство на интегрални схеми - могъщ държавен инструмент, подкрепен с 50 млрд. долара, известен в индустрията като "Големия фонд".

Не е ясно каква роля са изиграли контролиращите акционери на Super Orange в опита за поглъщане. Кандидат-купувачът на Pulsic е основан в Хонконг през август миналата година от Nanjing Puxin Software, според местните документи. Тази фирма на свой ред е изцяло собственост на UniVista, според китайската корпоративна база данни Tianyancha. 

UniVista е регистрирана едва през 2020 г. и се описва като доставчик на инструменти за автоматизация на електронното проектиране за индустрията на чиповете, или софтуерни комплекти, които са жизненоважни за проектирането на полупроводници. Неин собственик № 2 е бил Големият фонд, който обикновено финансира обещаващи стартиращи предприятия в началните им етапи, според Tianyancha.

Малко се знае за Puxin, дъщерното дружество на UniVista, което пряко контролира Super Orange. Оказва се, че номерът на офиса, посочен в правните документи на Puxin, не съществува. Репортер на Bloomberg News лично е посетил кампуса в Нанкин в четвъртък и няколко служители в бизнес парка са заявили, че адресът не съответства на обичайния формат в рамките на локацията.

Представители на Puxin и UniVista не са били открити за коментар. UniVista не е отговорил на запитване, изпратено по електронна поща на регистрирания ѝ имейл акаунт, а телефонните обаждания до офисите ѝ останаха без отговор. 

САЩ разчитат на съюзници от Обединеното кралство до Япония да се присъединят към усилията за блокиране на целите на Китай в областта на чиповете. Pulsic е играч и в областта на инструментите EDA, използвани от водещи производители на чипове от Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. до Intel Corp. Пекин смята, че секторът, доминиран от американските фирми Synopsys Inc. и Cadence Design Systems Inc., е ключово препятствие в амбициите му да изгради полупроводникова индустрия на световно ниво и да откаже Китай от американските технологии.

Бъдещият купувач на Pulsic - Super Orange HK Holding - има единствен директор-основател - Джоу Нуо. През декември той отстъпва поста си на Сю Юн, показват документите от Хонконг. Сю, бивш ръководител на китайския бизнес на Cadence, сега е съизпълнителен директор на UniVista.

Сю, която някога беше обявена за една от най-влиятелните жени ръководители на компании за чипове в Китай, е била и директор на Super Orange HK Ltd., отделна компания, основана през март, която на свой ред е изцяло собственост на Shanghai UniVista Technology. Нейният съизпълнителен директор е Пан Джианюе, който оглавява бизнеса на Synopsys Inc. в Китай и Азиатско-тихоокеанския регион, преди двойката да основе UniVista Industrial през 2021 г. 

Според интервюто, което те дадоха на The Paper през ноември, Сю и Пан имат амбицията не просто да заменят американската технология, а да изградят глобална компания, която да може да се конкурира с лидерите в индустрията.

Дружеството майка на Puxin - едноличният собственик на Super Orange HK Holding - използва имейл адрес на UniVista като информация за контакт в Tianyancha.

Спирането на придобиването на Super Orange е продължение на една неотдавнашна тенденция.

Британското правителство работи за прекратяване на участието на China General Nuclear Power Corp. в британски проекти, а администрацията на Борис Джонсън също така блокира участието на Huawei Technologies Co. в британската 5G мрежа.

И в момента се подготвят подобни решения. Великобритания проучва ръководеното от Китай придобиване на Newport Wafer Fab, която притежава най-големия завод за полупроводници в Обединеното кралство, като решението трябва да бъде взето през септември. Депутатите също така призовават за забрана на продажбата на телевизионни камери от китайските фирми Hangzhou Hikvision Digital Technology Co. и Zhejiang Dahua Technology Co.