Предупреждението на Micron e мрачен сигнал за американските корпорации 

В исторически план акциите на компаниите за полупроводниците са били ключов барометър за по-широкия фондов пазар и икономиката

14:15 | 2 юли 2022
Обновен: 16:32 | 2 юли 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Акциите на компании за полупроводници също не бяха пощадени от петъчния спад на Уолстрийт. Мрачната прогноза на гиганта Micron Technology Inc. предизвика нови опасения за силата на печалбата на американските корпорации, особено при вероятната рецесия в САЩ, пише Bloomberg.  

Въпреки цялостното представяне на пазара, индексът Philadelphia Stock Exchange Semiconductor, който следи компании за полупроводници загуби 3,8% след като Micron, която е най-големия производител на чипове памет в САЩ предупреди, че търсенето на чипове за компютри и смартфони започва да отслабва. Индексът, в който участват гиганти като Advanced Micro Devices Inc.(AMD) и Nvidia Corp., е загубил 38% през 2022 година.

В исторически план акциите на компаниите за полупроводниците са били ключов барометър за по-широкия фондов пазар и икономиката. Чиповете се използват в широк спектър от индустрии, които са важни за растежа: уреди, центрове за данни, игри и технологии с изкуствен интелект. Ако търсенето на чипове, това повдига въпроси и за търсенето в други части на икономиката, което е тревожен предвестник за фондовия пазар, според Мат Мейли, старши стратег в Miller Tabak + Co.

„Нямахме достатъчно чипове, а сега търсенето пада“, каза Мейли. „Какво означава този сигнал? Той подчертава нарастващата загриженост, че забавянето, през което преминаваме, ще се превърне в рецесия.

Глобалният недостиг на полупроводници, предизвикан от фактори от страната на търсенето и предлагането в икономиката, намаля донякъде, но все още има ограничено производство на определени чипове, използвани в автомобили и домакински уреди. Тревожните отчети на компаниите за полупроводници преди печалбите им за второто тримесечие предизвикват страхове, че търсенето ще надхвърли предлагането още по-дълго.

„Тази слабост показва, че икономиката се забавя и има потенциал за рецесия“, каза Тим Гриски, старши портфолио стратег в Ingalls & Snyder. „Чиповете са червен флаг, защото наистина присъстват във всякакви продукти. Те са толкова неразделна част от всичко, което се продава днес. Те са най-елементарното оборудване, така че това е голям негатив за икономиката.

Премина ли най-лошото

Въпреки това се появяват признаци, че компаниите могат да преборят с продължаващите проблеми по веригата на доставки. В петък General Motors Co. заяви, че очаква продажбите и печалбата през второто тримесечие да се влошат поради проблеми с доставките на чипове, но потвърди, че може да компенсира забавеното производство по-късно тази година и повтори насоките си за печалба за цялата година . В петък акциите на автомобилния производител добавиха цели 3,5% и това може да е сигнал, че най-лошото за производителите на полупроводници е отминало.

Всъщност оценките на фондовия пазар за акции на производители като Micron изглеждат „невероятно евтини“, според Сидхарт Сингхай, главен инвестиционен директор на IronHold Capital, базиран на стойност хедж фонд.

„Някои активи се продават нерационално поради пасивното инвестиране и факта, че лихвите и инфлацията са високи“, каза Сингхай. „Всичко е водено от страх, а не от истинско разбиране на фундаментите на пазара.“

Въпреки това залозите срещу производителите на чипове беше печеливши през последното тримесечие, тъй като пазарът отслабна и цените на акциите се сринаха. И инвеститорите с негативни нагласи увеличават залозите си, че разгромът трябва да продължи.

В следващите месеци, рискът за производителите на чипове и останалата част от корпоративна Америка остава рецесия в САЩ.

„Доставките ще започнат да се възстановяват в един момент“, каза Гриски. „Но ако икономиката е слаба, ще има последващ проблем с търсенето, така че инвеститорите и компаниите може да бъдат ударени два пъти“.