Wall Street може да изпрати с рали края на второто тримесечие

Инвеститорите се готвят да изпратят най-тежкото първо полугодие от 1970 г. насам

19:14 | 28 юни 2022
Автор: Николета Рилска
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Фондовите борси се готвят да се сбогуват с най-тежката първа половина на година от десетилетия насам на фона на очаквания за несигурност и волатилност през лятото, пише CNBS.

В много краткосрочен план обаче стратези виждат възможност за позитивен импулс и посочват, че краят на тримесечието може да се окаже време за някои бързи печалби. Това е моментът, в който много портфолио мениджъри пренасочват инвестициите си или ребалансират, за да направят промени при акциите и облигациите, които притежават.

Според Марко Коланович от JPMorgan акциите могат да поскъпнат със 7% през следващата седмица само заради ребалансиране. Тъй като индексът S&P 500 се понижава с над 13,7% през второто тримесечие и със 17,9% за годината досега, инвестиционните мениджъри ще трябва да увеличат акциите си, за да възвърнат нивата на разпределение на активите.

„Ребалансирането през следващата седмица е важно, тъй като пазарите на акции се понижиха значително през последните месец, тримесечие и шест месеца“, пише Коланович. Той подчертава, че дейността по ребалансиране обикновено не е единственият двигател на пазарите.

Последните периоди на ребалансиране бяха положителни за акциите и това може да значи, че и този ще е такъв, отбелязва експертът. Например, в края на първото тримесечие пазарът се понижи с около 10% и след това имаше 7-процентно рали в последната седмица преди края на периода. Същото се случи и в условията на по-ограничено ребалансиране през май, когато акциите поскъпнаха с около 7% след спад от около 10%.  

„Това се случва в период на ниска ликвидност. Пазарът е свръхпродаден, балансите в кеш са на рекордни нива и скорошната активност при късите позиции достигна нива, невиждани от 2008 г. насам“, обяснява Коланович.

След ралито обаче някои стратези вече изразяват очаквания за нестабилно трето тримесечие.

„Исторически третото тримесечие, заедно с второто тримесечие, са най-лошите тримесечия в президентския цикъл от 16 тримесечия“, коментира Сам Стовал, главен инвестиционен стратег на CFRA. „След като несигурността, свързана с междинните избори, приключи или след като третото тримесечие приключи, четвъртото тримесечие, както и следващите две тримесечия, са най-добрите от президентския цикъл“, отбелязва той.

Според CFRA индексът S&P 500 се понижава със средно 0,5% през третото тримесечие през втората година от мандата на президента след среден спад от 1,9% през второто тримесечие. В данните, чието проследяване започва през Втората световна война, има средно оттласкване от дъното от 6,4% през четвъртото тримесечие.

Междинните избори са през ноември и много стратези очакват промяна на силите за сметка на републиканците в Конгреса.

Стовал посочва, че пазарите могат да нараснат в началото на сезона на отчетите. Той обаче добавя, че това може да бъде последвано от спадове по-късно през тримесечието.

Ако второто тримесечие приключи близо до настоящото ниво, то това ще е най-лошото първо шестмесечие на година от 1970 г. насам. Според Стовал обаче слабо първо полугодие не значи задължително слаба година.