Политиките на Си доведоха икономиката на Китай до най-ниските нива от 1990 г.

Пекин е готов да „жертва известен краткосрочен растеж за по-голяма дългосрочна стабилност

10:16 | 16 ноември 2021
Обновен: 11:50 | 16 ноември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Китайската икономика се забавя до ниските нива, наблюдавани още през 1990 г. - цена, която президентът Си Дзинпин изглежда е готов да плати, за да намали зависимостта на икономиката от сектора на имотите.

Натискът на Пекин върху сектора на недвижимите имоти ще се задържи през следващата година и след това - развитие, което мнозина не успяха да предвидят, което сега накара банки като Goldman Sachs Group Inc., Nomura Holdings Inc. и Barclays Plc да намалят прогнозите си за растеж през 2022 г. под 5%. Освен миналогодишната пандемична година, това би било най-слабият ръст за повече от три десетилетия и голямо намаление спрямо нивата преди пандемията от близо до 7%.

Като се има предвид статута на Китай като втората по големина икономика в света, това означава по-слабо търсене на стоки от страни като Австралия и Индонезия и по-малки разходи от китайските потребители, които са от решаващо значение за мултинационалните компании от Apple Inc. до Volkswagen AG.

Икономистите започват да осъзнават, че Политбюро на Комунистическата партия, най-висшият орган за вземане на решения, е било напълно сериозно, когато обеща тази година да не използва сектора на имотите за стимулиране на икономиката, както направиха след минали спадове.

Длъжностните лица казват, че прекомерното предлагане на жилища е заплаха за икономическата стабилност и искат инвестициите да отидат в приоритетни сектори като високотехнологично производство, а не повече апартаменти.

„Президентът Си смята, че секторът на имотите е твърде голям“, каза Чен Лонг, икономист в базираната в Пекин консултантска компания Plenum. „Си участва лично в политиките за недвижими имоти, така че министерствата не смеят да облекчават политиките без неговото одобрение.

Роб Субараман, главен икономист на Nomura, оценява забавянето на Китай до 4,3% през следващата година от 7,1% тази година „което може директно да намали растежа на световния БВП с около 0,5 процентни пункта“.

Пекин е готов да „жертва известен краткосрочен растеж за по-голяма дългосрочна стабилност“, каза той.

Слабите потребителски разходи са още едно препятствие за икономиката, като нулевата толерантност на Китай към заразата и строгите мерки за блокиране плашат потребителите и принуждават бизнесите да затварят.

„В случай на по-продължителна нулева политика на Covid в Китай или много по-дълбок спад на имотите, ръстът на БВП през 2022 г. може да спадне до 4%“, каза в бележка Тао Уанг, главен икономист за Китай в UBS AG.

china 1

Секторът на имотите в Китай е най-големият въпросителен знак за икономиката поради огромния си мащаб - повече от 900 милиона квадратни метра апартаменти се строят всяка година, показват официалните данни. Тази инвестиция, плюс продукцията на свързани сектори като производството на стомана и цимент, представляват нещо между 20% и 25% от БВП на Китай, изчисляват икономистите. Всяко забавяне - или пълен спад - в развитието на недвижимите имоти би оставило празнина в икономиката, която експанзията в нито един друг сектор не би могла лесно да запълни.

„Забавянето на имотите в Китай е сериозна пречка за глобалната икономика, защото вероятно ще бъде най-големият насрещен вятър за китайската икономика през следващата година“, каза Лари Ху, главен икономист за Китай в Macquarie Group Ltd.

Строителството на недвижими имоти задвижи V-образното икономическо възстановяване на Китай от пандемията, но секторът се сви това лято, след като Пекин наложи забавяне на ипотечното кредитиране, което доведе строители на имоти като China Evergrande Group близо до фалит.