Турската централна банка намали лихвите с 4,25 процентни пункта

Очакванията на анализаторите варираха значително преди срещата

15:04 | 25 юли 2019
Обновен: 15:04 | 25 юли 2019
Снимка: Miguel Angel Sanchez/Bloomberg
Снимка: Miguel Angel Sanchez/Bloomberg

Турската централна банка намали основния си лихвен процент, предприемайки промяна в паричната си политика след уволнението на предишния управител на банката от президента Реджеп Тайип Ердоган, съобщава Financial Times.

Комитетът по паричната политика намали едноседмичната репо лихва от 24% на 19,75%, понижавайки с 4,25 процентни пункта разходите за финансиране. 

Очакванията на анализаторите варираха значително преди срещата, но последното ценообразуване от страна на инвеститорите беше за понижение на лихвения процент с около 2,5 процентни пункта.

Решението съвпада почти напълно с прогнозата Найджъл Рендъл, директор ЕМЕА в Medley Global Advisors. В предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria той заяви, че очаква лихвите да бъдат понижени с до 4 процентни пункта.

Решението в четвъртък се възприемаше като ключов тест за новия губернатор на централната банка Мурат Уйсал, който пое ролята си по-рано този месец, след като Ердоган уволни предшественика му.

Турският президент, който не веднъж се обявяваше за противник на високите лихвени проценти, заяви, че бившият управител на централната банка Мурат Четинкая "не е следвал указанията". 

Целия материал четете в Investor.bg!