Moody's понижи рейтинга на Турция до B1

Турското министерство на финансите заяви, че оценката не съответства на показателите

11:09 | 15 юни 2019
Снимка: Akos Stiller/Bloomberg
Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Международната рейтинговата агенция Moody's понижи рейтинга си за Турция от "Ba3" на "B1". Така оценката ѝ пада една стъпка по-надолу в така наречената „зона на боклуците“ (неинвестиционен рейтинг). Перспективите остават „отрицателни", съобщи американската агенция в петък. Агенцията оправдава решението си с нарастващата опасност от криза в търговския баланс.

Агенцията бе понижила кредитния рейтинг на Турция до равнище Ba3 точно преди година. Тогава тя предупреди, че условията в Турция може да подхранят инфлация, а тревога бе изразена и за независимостта на турската централна банка и липсата на прозрачност в управлението в Анкара. Кредитната агенция също така критикува надеждността на институциите на Турция, която „беше подкопана от неефективността на паричната политика, отчасти отразявайки политическата намеса в процеса на разработване на политики".

Сега според Moody's продължава да ерозира доверието, че Турция може да продължи да привлича големите суми, необходими за изплащането на дълга и поддържането на растежа.

Въпреки умерената тежест на дълга спрямо редица други страни, значителната зависимост на Турция от външните капиталови потоци и слабите ѝ резерви в чуждестранна валута правят правителството в продължителен период изключително уязвимо към остра икономическа и финансова нестабилност. Тези предизвикателства на свой ред ограничават способността на Турция да обслужва дълга си и повишават риска за дефолт.

Турското министерство на финансите заяви в първи коментар, че понижаването на рейтинга не е в съответствие с икономическите показатели на страната. То пораждало съмнения за обективността на анализа. След това то изброи икономическите показатели в сравнение с други нововъзникващи пазарни икономики и се позовава на тенденции, като спада на инфлацията и увеличаването на приходите от туризъм: „За съжаление виждаме, че се пренебрегва много положителното развитие“.