Един треньор носи най-големите успехи и на двата отбора от най-старото дерби

Александър Костадинов и Цветин Филипов, Index Sport, 05.03.2019

20:40 | 5 март 2019
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Най-старото дерби в света идва от Острова. Там, където се смята, че домът на футбола, където играта просъществува, въпреки че първите наченки на футбола са се появили още в далечен Китай, а после са се прехвърлили във Великобритания. Британците превземат територията, като казват, че те са измислили тази игра. Това каза водещият Александър Костадинов в предаването Index Sport.

"Преди десетина дни се изигра най-старото световно дерби, а именно двубоят от втората лига на английското първенство - двубоят между Дарби Каунти и Нотингам Форест. Той според много специалисти се определя като най-старото първенство в света, защото още през Средновековието, откогато датира съперничеството между две села - Дарби Каунти и Нотингам Форест, тогава футболът е игран на периметър между две реки и не е бил точно футбол. Идеята е била една топка да се прехвърли  изпрати колкото се може по-далеч на територията на другото село, с всякакви похвати - било то с днешните елементи на ръгби или на футбол. Това дерби е гледано от стотици хиляди хора, които обичали този спорт в Средновековието", каза Костадинов.

Впоследствие всичко това се цивилизова и се превръща в съвременен футбол. Но пък интересът към дербито остава вечен до днес, каза още водещият. Името на дербито идва от името на селището Дарби Каунти, уточни водещият. На неговата територия се провеждат и много конни състезания. "Това дерби, което се счита за най-старото, в крайна сметка завърши при резултат 1:0 в полза на Нотингам. Тези два отбора със сигурност ще продължат да се борят и то не само помежду си, но ще желаят да вървят нагоре, за да пренесат дербито и във Висшата лига", каза още водещият.

"Някога, преди столетия, когато се е играло това първо дерби, между Нотингам и Каунти, правилата в играта са се изчерпвали с това да се избягва излишното насилие или - казано по друг начин - много рядко сасе отсъждали някакъв вид нарушения на простите правила, в които са били ситуирани и въпросните сблъсъци", каза водещият на предаването Index Sport Цветин Филипов.

Той уточни, че броят на участниците в подобни спортни състезания тогава е достигал до няколко стотици души. "Не е изненада, че в историческите извори за подобни спортни събития се говори често и се е достигало дори до смъртни случаи. В днешно време такова нещо няма, всичко е в духа на спорта, с много унифицирани спортни правила, уточни Филипов.

Гледайте коментарите във видео материала.