МААЕ се връща до дни в Иран

Рафаел Гроси, генерален директор на МААЕ

19:28 | 20 октомври 2021
Преводач: Мария Попова

Вие се срещнахте с държавния секретар Блинкън, срещнахте се с Комисията по външни работи в Сената, но как се случи всичко тази седмица? Кой беше инициатора на срещите?

Това е част от работата ми – да съм във връзка с всички държави членки. Разбира се, Съединените щати са ключов партньор за агенцията за атомна енергия. Има и важни въпроси на дневен ред, които обсъдихме – Иран и други въпроси, в които Съединените щати имат значително участие. Така че, за мен е логично да обсъдя с тях тези въпроси.

По въпроса за Иран, вие имахте многократни срещи с бившия държавен секретар Майк Помпео. Каква е разликата между политиките между бившата и настоящата администрация по толкова важен въпрос като Иран?

Разлика има, това е нормално в демократичните държави. Но това, което мога да кажа е, че подкрепата на САЩ за агенцията е устойчива величина и много трайна, независимо дали на власт са републиканци или демократи.

Вие публикувахте редица доклади по времето на администрацията на Тръмп. Ще продължители ли със  същия брой доклади  със същата изчерпателност.

Това ми е работата. Независимо кой е в Белия дом, ние трябва да информираме, ние полагаме огромни усилия по инспекциите ни по цял свят и конкретно в случая в Иран. След това публикуваме нашите отчети за качество, а освен това, когато се случи нещо важно, ние отново трябва да предоставим информация, така че всички да са уведомени, а държавите да могат да обявят позициите си по тази информация.

Относно Иран, вие постигнахте напредък що се отнася до наблюдението над някои инсталации. Това стана през септември. Кога възнамерявате да се върнете в Техеран?

До няколко дни, надявам се да сме в Техеран до дни. През септември се договорихме, че ще се върна в страната, защото до онзи момент ние водехме технически разговори. Това е огромна тема, в която има не само технически въпроси, но и дълбоки политически проблеми, които трябва да се обсъдят. Трябва да изгладим различията и да постигнем съгласие.

В Иран има ново правителство, правителство излъчено от група, която изразява много категорични позиции по ядрената програма, сътрудничеството с международни организации като нашата агенция, така че ние трябва да се нагодим едни към други. Както и във всички други взаимоотношения. А досега, аз не съм имал тази възможност. Така че се връщам в Иран.