Eurasia: За пръв път от 2г пандемията не е основен риск

Йън Бремър, основател и президент на Eurasia Group

08:23 | 2 октомври 2021
Преводач: Петя Кушева

Йън, изготвили сте доклад, в който сте извели аксиома на глобалните рискове. Интервюирали сте много хора, много компании. Къде виждат някои от най-големите рискове в момента?

Добрата новина е, че за първи път от две години пандемията не е на първо място в списъка с рискове. И е така защото хората осъзнават, че имаме инструментите да реагираме, дори ако това отнема повече време и спира и започва.

Но с климата и кибер пространството, по-специално, в горната част на списъка показват, че става много по-зле от предишните години и се разбира, че няма глобално лидерство, няма глобална координация.  

Как ще стават по-сериозни тези предизвикателства, винаги ли ще се стига до това, което някои наричат ​​нова Студена война? Китай очевидно е голяма част от американския външнополитически фокус в момента. Русия, когато става въпрос за киберпространство, е начело и в центъра. По принцип се връщаме ли се към този вид манталитет, при който сегментираме световете? Глобалната тема е изчезнала.

Глобалната тема е изчезнала, но ние не се отправяме към нова Студена война. И има две причини за това.

Първата е, че ако погледнете глобалната икономика, повечето от ключовите участници в американската икономика или поддържат стабилна взаимозависимост с Китай, или увеличават експозицията си там.

Няколко се отличават и те наистина са от значение.

Но политиката на Вашингтон и Пекин не отразява основните икономически реалности и това е наистина важно.

Другата причина, поради която не вървим към нова Студената война се дължи на факта, че и в САЩ, и в Китай има все повече фокус върху вътрешните въпроси.

По-големият приоритет в Съединените щати са три трилиона долара за инфраструктура.

По-големите приоритети в Китай са неща като Evergrande и се опитват да поставят технологичният сектор и частният сектор под контрола на правителството.

Това създава огромна липса на местна координация, но не защото ние се борим с китайците, а защото нито една от двете държави не се интересува от глобалното лидерство. Съвсем различен сценарий.