Бремър: САЩ не е в Студена война

Йън Бремър, основател и президент на Eurasia Group

08:19 | 2 октомври 2021
Обновен: 11:24 | 2 октомври 2021
Преводач: Петя Кушева

Всеки иска да си сътрудничи или да работи заедно за изменението на климата. Дори когато става въпрос за Франция и САЩ, които са наистина добър пример. Продължават с проблема с подводниците. Франция все още е много разстроена от това, но е готова да отиде на COP 26. Как се работи заедно по тези неща и след това нямаме глобално ръководство относно нищо друго?

Има много по-голямо приближаване към възобновяеми енергийни източници, което доведе до много корпоративни финансови институции и ЕС прави много.

Съединените щати разбира се не направиха нищо за четири години.

Сега имаме президент, който се фокусира много повече, но да се съобщава, че ще бъдем с нулеви емисии до 2050 г., е много различно от нещо, което всъщност е преминало през Конгреса и показва как ще го направим. Ние нямаме това.

Китай е най-големият замърсител с въглерод в света. Имат план за нулеви емисии до 2060. Нямам представа как ще го изпълнят.

Едва миналата седмица обявиха, че ще спрат да финансират въглищни проекти извън Китай, но те и без това не го правят.

Казват това, а през последната година има повече нови инвестиции във въглища в Китай, отколкото в останалия свят като цяло.

На наближаващата срещата на КОП26 на практика няма да имате координация между САЩ и Китай и много малко доверие между богатите страни по света и развиващите се страни по света.

От нас се иска да направим много повече, но това не се финансира.

Китай е в процес на свързване. Иска да свърже различни въпроси заедно. Не може да ги сегментира в отделни групи. Нейната външна политика свързва това, което се случва с климата, с подводниците и геополитиката. Как да постигнем напредък във всяка от тези различни посоки и пътища като китайците, защото всички те ще се движат с различна скорост и всички имат различни проблеми?

Да, фактът, че няма Студена война, не означава, че има доверие, не означава, че има някакъв вид сътрудничество или дори конкуренция.

Конкуренцията между нашите две държави в момента, е неуправляема. И Вие сте прав.

Китайското правителство основно казва, че ако не седнем и не говорим с тях как да преодолеем предизвикателствата пред изкуствения интелект, полупроводниците, търговията и да си сътрудничим с тях, те са не са готови да си сътрудничат с нас по неща, които ние искаме като климата.

Не виждам това да се случи в близкото бъдеще. Не виждам пробив именно защото в Съединените щати Байдън каза, че не сме в Студена война в речта си пред Общото събрание на ООН, но всички знаем, че един от въпросите на външната политика, по който целият американски политически спектър е съгласен е, че искаме да водим по-твърда политика към Китай, искаме да бойкотираме Олимпиадата в Пекин следващата година, поне дипломатически.

Те крадат нашата интелектуална собственост. Те участват в малуеър атаки срещу САЩ. Те увеличават военните си възможности. Погледнете Хонконг, Тайван. Списъкът е дълъг. И аз не виждам скоро да стане пробив между американците и китайците.