Чиповете, търсени от автоиндустрията са остарели

Крег Трудел, Bloomberg

12:30 | 24 септември 2021
Преводач: Силвия Грозева

Докъде сме с тази криза за чиповете? Определено това не е краят. Дали наближаваме някакво решение?

Това бе надеждата от края на миналата година, когато първо научихме, че индустрията започна да се тревожи за чиповете.

Имаше опасения, че автоиндустрията може да загуби водещата си позиция миналата година, когато се наложи да съкрати производството поради първите вълни на Ковид. Имаше опасения, че ще им отнеме време, преди да се завърне отново.

Тя обаче се върна.

Сега минават месец след месец на отстъпления заради проблеми като екстремно време – горски пожари, нова вълна на Ковид в ЮИ Азия – в Малайзия, където се прави много тестване и опаковане на части.

Така че това е проблем, воден от развитието на ситуацията, но едновременно с това и структурен. Защото чиповете, които търси автоиндустрията са остарели.

Производителите на чипове не са склонни да правят инвестиции в стари технологии.

Започваме да чуваме все по-често от директорите на компании в автомобилната индустрия, че кризата ще остане още дълги месеци и дори години.

Гледаме данните на Alix Partners, които показват, че това може да струва или по-скоро да нанесе удар на световните производители на автомобили за 210 млрд долара през 2021г. Има ли опасност да се появи свръхпроизводство на чипове или се променя начинът, по който автопроизводителите произвеждат и продават коли? В момента има огромен пазар на коли втора ръка.

Данните на Alix Partners показват, че някои автопроизводители са останали без коли дотолкова, че нямат какво да покажат и наемат коли. Това е нечувано от поне десетилетие, откакто пиша по тази тема.

Смятам, че оценката на Alix отразява ефекта на снежната топка в индустрията.

През януари очакваха ударът да е за 61 млрд долара, а сега го оценяват на 210 млрд долара през май. В последните няколко месеца оценката на тези щети се удвои.

Това е ситуация, в която автомобилната индустрия ще трябва да променя подхода си, когато продава, но и да промени веригите си на доставка. Те трябва наистина да изградят по-близки връзки с производителите на чипове.

Чуваме все повече за това.

Само преди няколко седмици индустрията проведе първия си автомобилен салон в последните няколко години. Intel участва като един от основните участници в него.

Това и ситуация, в която автомобилните производители, свикнали да работят с фирми като Bosch, но ще трябва да направят и връзките фирмите за полупроводници също така важни.