Прогнозата за производството в Азия замира

Джоана Чуа, главен регионален икономист в Citigroup Global Markets

22:27 | 2 август 2021
Преводач: Мария Попова

Цялостната история се състои от отминали последователни пикове в темповете. Сега вече забелязваме забавяне и в момента то е крайно неравномерно. Очевидно е, че налице са два основни фактора за различието. Разпространението на Делта варианта и ваксините е огромна трудност пред Югоизточна Азия. Данните за производителността в Индонезия далеч не са изненадващи, защото там има значително покачване на броя на случаите и бяха въведени някои строги ограничения.

Но това е така не само в Индонезия, всъщност там дори случаите намаляха спрямо пиковите стойности. Но на места като Тайланд, Виетнам, Малайзия и други случаите растат, а Делта вариантът притиска Филипините. През този уикенд имаше разширяване на прилаганите строги мерки. Строга карантина от 2 седмици е наложена в Манила, във Филипините както и във Виетнам и Тайланд. Това определено се отразява на производствената активност и производителността.

Другият фактор е мащабът на търсене на електронни компоненти и особено чипове е много голям. Затова и виждаме отлично представяне на Тайван и Южна Корея.

В Китай има комбинация от фактори. Вече е известно, че растежът в Китай постепенно се забавя. Износът е относително добър, но дори и в САЩ с отварянето на икономиката потребителите определено се насочват към услугите. Но в Китай, след като в някои области имаше много висока инерция, забавеният ефект от затягането и особено затягането на кредитите и структурният натиск за намаляване на емисиите плюс някои ограничения в предлагането също допринася за забавянето.

Интересното при данните от Китай е, че новите поръчки за износ всъщност намаляват за четвърти пореден месец. Цените на материалите остават високи и това определено ще постави под натиск малките и средни предприятия. Затова, през втората половина на годината очакваме повече целенасочени облекчения.