Отношенията Китай-САЩ са в патова ситуация

Колъм Мърфи, Bloomberg

16:13 | 26 юли 2021
Преводач: Мария Попова

Намирам се пред курорта Бин Хай Номер 1 в Тиендзин в източен Китай. Тук се срещнаха водещи американски и китайски дипломати, за да обсъдят отношенията между двете страни. През последните седмици и месеци тези отношения продължиха да се влошават. И двете страни повдигат важни проблеми.

От американска страна това са въпроси обхващащи човешките права в Синдзян, Хонконг, а също и въпроси от военно естество свързани с Южнокитайско море и Тайван. Съединените щати подчертаха пред Китай, че сътрудничеството със съюзниците не трябва да се приема като антикитайска заплаха или клика.

От друга страна, Китай възрази като каза, че не приема американско вмешателство във вътрешните си работи и няма да позволи да бъда поучаван от САЩ.

Разбира се, трябва да зададем важния въпрос какви са следващите стъпки. Дали тази среща ще доведе до среща между президентите Си Дзинпит и Джо Байдън? Може би предстоят още няколко срещи преди голямата среща на върха между САЩ и Китай вероятно по-късно през тази година. За да се случи това, са нужни още разговори. Но предвид факта, че уреждането на тези разговори отне толкова много време, това не вещае добри новини за безпрепятствената комуникация между двете суперсили.