Novartis: Търсенето на здравни грижи се възстановява

Вас Нарасимхан, изпълнителен директор на Novartis

17:35 | 23 юли 2021
Преводач: Мария Попова

През второто тримесечие се наблюдава силно възстановяване на търсенето на здравни грижи и това се отнася за всички терапевтични области, някои от които споменахте и вие като кардиологията, ревматологията, псориазиса и някои от лекарствата ни за редки заболявания.
Ние сме оптимисти, че въпреки разпространението на Делта варианта, здравната система вече вижда ползата от това да не се прекъсват редовните посещения при лекарите, лечението на пациентите и ние се надяваме, че тенденцията ще продължи и през второто полугодие.

Струва си да отбележим, че в някои области като онкологията се запазва ниския процент на диагностицирани, който беше налице и преди COVID. Мисля, че на нашите ключови пазари в САЩ, Европа, Китай и Япония  се забелязва завръщане към нормалното за всички терапевтични области, в които работим. Това ни дава оптимизъм за второто шестмесечие.

С Entresto имахме много силно първо тримесечие, както и силно полугодие с ръст на продажбите от 46%. Това е лекарство, което очакваме да донесе приход от 4-5 милиарда долара и има потенциал и за още по-високи продажби в бъдеще. То се приема отлично сред кардиолозите по целия свят. Приема се широко в САЩ, в Европа, а вече и в Китай, където е включено в националния списък с препоръчителни медикаменти. Така че, това ще е един от ключовите двигатели на растежа на компанията през следващите 5 години.