Нещо ново си проправя път в космическата индустрия - част 2

Ашли Ванс, автор в Bloomberg Newsweek

21:21 | 21 юни 2021
Преводач: Кирил Петков

Амбициите на Astra бяха породени от масовото търсене за начин да се изстрелват малки сателити в ниска орбита. Стартъпите се редят на опашка да изстрелят продуктите си на по-големи ракети, като често чакат месеци или години.

Крис Кемп, основател и директор на Astra, разказа как преди около 5 години един от най-добрите му приятели стартира Planet Labs, пионер в производството на малки сателити. Те срещат затруднения в извеждането им в космоса.

След няколко месеца, прекарани в срещи с други компании им става ясно, че се нуждаят от възможност да стигнат до космоса откъдето и да е по земното кълбо, и то по техен график, а не според графика на големите сателити.

Ако сте малка сателитна компания и искате да се качите на ракета на SpaceX, това ще ви струва около 60 милиона долара. Полетът ще включва един-два много големи сателити, които са главния товар. Всички тези стартъпи искат да са второстепенен товар. Да са прикрепени около големите сателити.

Плащате, за да бъдете третирани почти като втора класа клиент за тази ракета.

Големите сателити, които плащат за по-голямата част от цената, трябва да бъдат изстреляни точно до нужната им орбита. Обикновено второстепенните сателити трябва да използват малки ускорители, за да се насочат допълнително към желаната орбита, която не е толкова добре гарантирана.

 

Компании като Planet Labs възнамеряват да изстрелят множество малки сателити по цял свят в обща група, наричана съзвездие. Сателитите могат да извършват редица изчисления с данни от цял свят. Поради малкия им размер и ниската орбита след известно време те изгарят в атмосферата и така не стават част от увеличаващия космически боклук.

Все повече компании се опитват да построят подобни системи.

Нуждата за лесен достъп до космоса нараства.

Тук се явява Astra.

 

Малките ракети целят да ви дадат собствен превоз до орбитата, от която се нуждаете, без да чакате месеци за старта. Влизате в сайта, резервирате си полет, пращате им сателита си и след няколко седмици ще го видите в небето.

Никога досега не сме виждали толкова лесен достъп до космоса. Никога досега процесът не е бил толкова бърз.

Крис Кемп направи сравнение: "Amazon разполага с големи складове и големи камиони. Не бихте приземили Airbus A380 на улицата, за да ми доставите колет.

Вместо това пред къщата ви спира камион и някой ви го доставя."

През изминалите 10 години близо 400 компании бяха създадени, за да решат всякакви любопитни проблеми.

Наблюдение на Земята, следене на реколтата, следене на риболова в океаните, предотвратяване на прегряване на кораловите рифове, следене на времето...

Приложенията за сателитите са неизброими.