ЕК иска ограничение на полетите от и до Индия

Анабел Друлърс, Bloomberg Хонконг

08:30 | 13 май 2021
Обновен: 08:38 | 13 май 2021
Преводач: Силвия Грозева

Полети до Индия

ЕК иска ЕС да забрани всички неосновни полети от и до Индия. Брюксел каза, че е от голямо значение да се ограничат пътуванията от и до Индия, с надежда да се ограничи разпространението на по-заразния вариант на ковид, който бе открит за пръв път там. ЕК казва, че гражданите на ЕС и дългосрочно пребиваващите би трябвало да могат да влизат в Европа след стриктни тестове и карантина.

САЩ

След среща с президента Байдън, депутати от Републиканската партия каза, че може е възможно компромисна сделка за инфраструктурата.

Лидерът на малцинството в Сената Кевин Макарти нарече 90-минутната среща „много силна“ и отвори вратата на надпартийното споразумение. Това е първата официална среща с т.нар. „голяма четворка“ от демократи и републиканци в Конгреса от встъпването в длъжност на Байдън.

"Почти целият разговор бе за инфраструктурата", каза Мич Маконъл, сенатор от Републиканската партия и лидер на малцинството. "Мисля, че мога да кажа, че със сигурност има надпартийно желание да се постигне резултат. Ясно е, че републиканците в Сената не искат ревизия на данъчния закон от 2017г. Мисля, че това се разбира от президента и вицепрезидента. Освен това искаме да постигнем резултат".

Филипини

Филините съобщиха, че Китай е разположил още кораби в спорната зона от Южнокитайско море. Външният министър каза, че Манила обмисля нови протести след като Пекин увеличи броя на корабите в спорния район до 300 от 200 през март. Филипинският първи дипломат каза, че ще повдигне въпроса с китайския си колега.

"След като съберем координатите и още данни от армията, ще се срещна с него, с никой друг и ще подготвя дипломатически протест. Това е важно, защото никога не е изключен инцидент", каза Теодоро Локсин, министър на външните работи на Филипините.