Обясни това: Отказът от правата за интелектуална собственост върху ваксините ще навреди или помогне, част 3

Марк Дейвис, Bloomberg

16:39 | 8 май 2021
Преводач: Петя Кушева

Генералният директор на Световната Търговска Организация Нгози Оконджо-Иуеала казва, че има и т. н. трети начин. Тя смята, че компаниите трябва да търсят повече споразумения относно лицензите с производителите, и че трябва да използват многостранни договорености за споделяне на технологията и да знаят как това да стане доброволно. За сега последното не е реално възприето.

От друга страна фармацевтичните компании твърдят, че са сбособни да отговорят на нуждата на света от ваксини. И че другите проблеми са забавили нещата. Казват че безпрезедентната природа и мащаба на пандемията е довела до недостиг на всичко – ок ключови компоненти до тръбички и пластмасови изделия.

Търговските бариери и рестрикциите също забавят веригите за доставки, казват те. Въпреки това с увеличаване на капацитета те смятат че световното производство може да достигне 10 млрд дози до края на тази година

Урсула Фон Дер Лайен, президент на ЕК заяви:

"Готови сме да дискутираме как предложението на САЩ за отмяна на правата върху интелектуалната собственост на ваксините срещу Ковид може да съдейства за постигане на тази цел.

В краткосрочен план, обаче, призоваваме всички страни произовдителки на ваксини да позволят износа и да избягват мерките, които възпрепатстват веригите на доставки."