Гърция отваря за туристическия сезон на 15 май

Харис Теохарис, министър на туризма на Гърция

12:24 | 6 май 2021
Преводач: Мария Попова

Ние разполагаме с цялостна система, една много професионални и бих казал зряла система. Миналата година отворихме като приложихме конкретни протоколи и правила за това как да се пътува и какво се случва, когато пристигнете в Гърция. Това ни донесе признание от международната общност. Световният съвет за пътувания и туризъм ни награди за отлично управление на риска от COVID.
Тази година разполагаме с повече инструменти. Имаме ваксинационни програми и бързи тестове, които се прилагат на случаен принцип при пристигане на летищата. Това ще гарантира безопасността на всички.

Има значително нарастване на търсенето и има много резервации за началото на сезона. Но да, ще има изместване към втората половина на годината – разгара на лятото – юли, август, септември и късната есен. Но същевременно ние знаем, че не сме извън опасност и трябва да гарантираме, че ваксинацията ще продължи с бързи темпове, да спазваме социална дистанция, да спазваме правилата за носене на маски – всички мерки, които ни предпазват. Опитваме се да намерим точния баланс между отварянето и запазването на безопасността. Обемът няма да е като през 2019, но ще има подобрение спрямо 2020.