Г-7 претегля предложението за противопоставяне на Китай

Розалин Матиесън, Bloomberg

18:00 | 5 май 2021
Обновен: 01:13 | 6 май 2021
Преводач: Петя Кушева

Съединените щати до голяма степен координират срещата на Г-7 в Лондон заедно с Великобритания като домакин, за да въведат останалите страни в линията на преговорите по въпросите, включващи Китай и Русия.

Разбира се гостите от Азия бяха встрани, включително тези от Австралия и Южна Корея. Така че през първия ден доминираше Китай. Днес има допълнителни дискусии по темата Китай, защото има сесия върху произволните задържания, които са като закодирано определение за Китай, Русия и места като Иран.

В същото време се водят по-обширни разговори около глобалните приоритети, включително климатичните промени и пандемията.

Китай си е поставила много амбициозни цели относно въглеродните емисии.

В известен смисъл днес фокусът е повече върху това как всички страни участнички могат да си сътрудничат с Китай по-добре, отколкото да се конкурират.

Видяхме, че и администрацията на Байдън говори за това също. Взаимоотношенията с Китай се разделят и ще се работи срещу тях по някои въпроси, като търговия и човешки права, а съвместно с тях по други. Трудността идва от това, че трябва да се разделя всичко.

Ще има заключителна прес-конференция и големят въпрос е какво ще влезе в документа. Да не се споменява името Китай и как точно да стане. Очаква се, че ще бъде спомената, защото това не е G-20 или OPEC, където Китай участва и може да се гарантира, че няма да бъде спомената. Но тук зависи от това как държавите ще изберат да го направят.

Ще говорят зе световния ред като страни със сходни убеждения. Но големият въпрос е специфичния механизъм, за да бъдат включени в комюникето за координацията относно Китай. За това как ще действат тези механизми, как ще се различават от координацията на комуникацията в момента, колко специфични са. Дали става въпрос за разширяване на G-7 зад кулисите, за да се включат и другите страни неофициално.

Във всеки случай каквото и да стане днес може да се очаква критика от Пекин, когато излезе това официално съобщение.