Влиянието на Covid върху бременните жени

Хинд Шъргин установява, че има Covid-19 докато е бременна.

17:01 | 2 април 2021
Преводач: Мария Попова

Ново международно проучване на списание Lancet установи, че случаите на мъртвородени, извънматочна бременност и смъртност при родилките са нараснали по време на пандемията. Като растящ риск се посочва затруднения достъп до медицински услуги за бременни жени.

В проучването се съобщава и за значително нарастване на броя на жените страдащи от стрес и тревожност. Професор Асма Халил е водещ учен в изследването. Въпросът, който пациентките й най-често задават е дали да се ваксинират срещу Covid.

"Вярно е, че не разполагаме с наистина категорични данни за безопасността на ваксината при бременни жени и дали тя би повлияла на бебето или не. Но знаем, особено от данните на центъра за контрол на заболяванията в САЩ, че над 20 хиляди бременни жени са били ваксинирани срещу Covid и до момента няма тревожни сигнали", казва професор Асма Халил, St. George’s University London.

"Насоките, поне във Великобритания, за сега препоръчват да се обмисли поставянето на ваксина срещу Covid на бременни жени, ако те са в риск", казва проф. Халил.

"През последните няколко дни се появиха проучвания направени в САЩ и те сочат, че при бременни жени, които са били ваксинирани се откриват такива нива на антитела каквито се откриват при ваксинирани жени, които не са бременни. Антителата преминават през плацентата към бебето и то получава известна защита. Те преминават и в кърмата. Надяваме се с натрупването на информация тази дискусия да бъде обогатена с повече солидни данни".