Токио затяга мерките преди старта на обратното броене за Олимпиадата

Изабел Ренълдс, Bloomberg

07:00 | 6 март 2021
Автор: Мария Попова

Министър председателят Суга всъщност никак не искаше да удължава мерките, заради последиците за малкия бизнес – за баровете и ресторантите. Но губернаторът на Токио и губернаторите на префектурите около Токио поискаха въвеждането на това удължаване. За Суга беше много трудно да откаже.

Броят на заразените на дневна база в Токио не се понижава толкова бързо колкото се надяваха властите и в момента са около 300 случая на ден.

Спрямо 2000 случая дневно от началото на януари, това е доста добре, но не оправда надеждите.

В някои райони все още има натиск върху здравните заведения около Токио.

Третата причина е тази, която споменахте – остават седмици до предаването на олимпийския огън, което дава началото на серия от събития преди Олимпиадата в Токио през юли.

Тъй като правителството държи Олимпийските игри да се състоят на време, скокът на броя на заразените трябва да бъде избегнат на всяка цена.

Извънредното положение е доста разхлабено дори и по японските стандарти. Основната мярка е баровете и ресторантите да затварят не по-късно от 8 вечерта, което означава, че много от тях няма въобще да отварят вечер.

Гражданите са приканени да се въздържат от излизане навън, което не е изрична забрана. Но тези призиви все по-често се пренебрегват – метрото отново е препълнено.

Удължаването на мерките с две седмици в района около столицата ще има съвсем слаб ефект за икономиката като цяло.

Но като се има предвид, че ваксинацията напредва много бавно в Япония, удължаването на извънредното положение си остава единственият инструмент, с който разполага правителството, за да предотврати ръст на заразените.