Олаф Шолц: Имаше проблем с поръчките на ваксини

Олаф Шолц, министър на финансите на Германия

12:40 | 5 март 2021
Автор: Мария Попова

Мисля, че имаше проблем с поръчката на ваксини през миналата година, но сега всички работят много усилено, така че да разполагаме с достатъчно ваксини за хората. Това се организира във всички държави, а също и в Германия.

Трябваше да се прояви по-голяма активност при поръчката на повече ваксини. Особено след като се знае, че повечето важни разработки за модерните ваксини са направени в Европа и че две от трите големи компании, които създадоха нови ваксини, Moderna, CureVac и BionTech са германски - това е добра база за правилните стъпки. Но в крайна сметка, смятам, че вече сме поели по правилния път. Всички работят много усилено във всяка държава и вече ваксинираме хората и го правим възможно най-бързо и скоро ще има милиони хора, които ще могат да получат ваксина.

Считам, че е ясно, че това е нещо, което трябва да се организира в Европа като общност и че трябва да бъде част от международното сътрудничество, което трябва да е насочено към спасяването на света. Както знаете, ние вече работим усилено по международната и глобална инициатива за подкрепа на държавите, които не разполагат със средства да организират сами ваксинацията. Защото ако искаме успешно да се преборим с пандемията ще е нужно да дадем шанс на всички хора по света. Ако се върнем към Европа, ако се върнем към Германия, смятам, че ние ще успеем.