Конопената революция в Исландия, част 3

Пазарът трябва да реши ръста на пазара за индустриален коноп

14:30 | 14 януари 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Бъдещето на исландската индустрия на технически коноп все още е изправено пред една голяма пречка. Макар канабидиолът вече не е считан за наркотик, той все още се класифицира като лекарство, което затруднява пазарната реализация на продуктите с канабидиол.

"В общи линии той не се класифицира като наркотик, не е включен в списъка на забранени вещества. Но същевременно не е напълно ясно дали е разрешен или не. Ето защо предложихме на министъра на здравеопазването да намери начин да отвори пазара, да позволи на хората да употребяват и търгуват с този продукт по какъвто начин тя счете за най-подходящ за исландския пазар", каза Торхилдур Суна Аевасдотир, депутат от Пиратската партия, вносител на закона за канабиса.

Извън пазарната страна на канабидиола, потенциалът на конопа като дълготрайна суровина насърчи много производства на влакна, от които да се правят дрехи, строителни материали и дори горива. Гигантът за играчки Lego обяви, че ще премине от пластмаса от коноп до 2030 г, а Levi’s лансира дънки, произведени от коноп.