Посланик Бранстад: В САЩ има двупартиен консенсус за политиката с Китай

Тери Бранстад, бивш американски посланик в Китай

17:57 | 13 януари 2021
Обновен: 18:07 | 13 януари 2021
Автор: Петя Кушева

Съединените щати разбраха, че китайските военни са шпионирали САЩ и крадат тайна информация както от нашите университети, така и от бизнеса.

Усърдно се заехме да сложим край на това и да се уверим, че имаме справедливост и реципрочност във взаимоотношенията си. А това трябваше да стане отдавна. Очаквам че Китай ще бъдат съсредоточени върху военни и неуместни действия, за да може да избегнат по-нататъшното си отделяне.

Администрацията на президента Байдън трябва да заеме твърда позиция и да настоява за справедливост и реципрочност във взаимоотношенията с Китай.

В миналото подкрепихме растежа на Китай и инвестирахме с надеждата да се реформират и да станат по-отворени и демократични. За съжаление през последните години те тръгнаха в обратна посока.

Неща като закона за сигурността в Хонконг, несправедливото третиране на малцинства като уйгурите по отношение на техните човешки права и заплахите срещу Тайван са все неща, които правят взаимоотношенията ни по-трудни.

Надявам се, че китайците ще осъзнаят, че новата администрация ще продължи тези политики защото в Съединените щати има широк двупартиен консенсус, който ги подкрепя.

Законодателството относно наказването на хората участвали в малтретирането на уйгурите и хората участвали в упражняването на закона за сигурността в Хонгконг беше прието единодушно, както в Конгреса така и в Сената, от демократи и републиканци. Така че не виждам вероятност за голяма промяна в политиката при смяната на администрациите.