Великобритания обяви три нива на мерки срещу COVID-19

Мат Ханкок, министър на здравеопазването на Великобритания

15:49 | 27 ноември 2020
Автор: Мария Попова

Макар стратегията да се запазва, текущите епидемиологични доказателства и съветите на клиницистите показват, че нивата на ограничения трябва да са по-строги, за да предпазим здравната система през зимата и да избегнем още една пълна национална карантина.

Така че, ние преразгледахме всяко едно от нивата и ги усилихме, както вече заяви министър председателят в понеделник. На ниво едно – ако можете да работите от дома си, трябва да го направите. На ниво две – алкохол може да се сервира само в заведения и като част от основно хранене. На ниво три – забавленията на закрито, хотелите и другите места за настаняване трябва да затворят заедно с всички форми на заведения с изключение на доставките и продажбите на храна за домовете.

Господин председател, знам, че хората искат яснота относно правилата, които трябва да спазват в техния район. Тези решения не са лесни, но са необходими. Вслушахме се в местните експерти и получихме съвети от най-добрите здравни специалисти, включително от центъра за биосигурност. Създадохме критерии в зимния план за борба с COVID-19 и публикувахме данните, въз основа на които са взети тези решения. Зимният план включва пет индикатора: процентът на случаите във всички възрастови групи и по-конкретно броят на случаите при хора над 60 години, темповете, с които случаите нарастват или намаляват, процентът положителни тестове и натискът върху местното здравеопазване. Когато определяхме границите на тези нива, ние не разглеждахме единствено географските райони, но и човешката география, която оказва влияние върху начина на разпространение на вируса, като модели на пътуване и епидемиологична обстановка в съседните райони