Защо Бруклинският музей продава произведения на изкуството

Катя Казакина, Bloomberg News

13:16 | 19 октомври 2020
Обновен: 13:58 | 19 октомври 2020
Автор: Силвия Грозева

От март Бруклинският музей се бори за оцеляване, когато внезапно трябваше да затвори и за изгуби огромен процент от приходите си.

В миналото музеите имаха право да продават произведения на изкуството само за да купят други. Нямаха право да използват парите, за да плащат на кураторите и консерваторите си или за да продължат да работят.

През април, когато ситуацията се влоши силно и музей след музей започнаха да освобождават хората си – само музеят Метрополитън например съкрати 400 работни места, и агенцията, която следи за изпълнението на регулациите – Асоциацията на директорите на музеите за изкуствата в САЩ реши да разхлаби правилото.

Правилото, че музеите нямат право да използват парите от продажба на произведения на изкуството за нещо друго, освен за да купят други произведения на изкуството.

Сега те имат право да използват тези пари за период от 2 години, за да директна поддръжка на колекциите си. Включително и за заплати на служителите, които се грижат за тях.

Това променя правилата на играта в индустрията. Този сезон сякаш се отприщи порой. Много от най-известните музеи продават свои шедьоври.