Моделът на възстановяването според нобелиста Спенс

Майкъл Спенс, Нобелов лауреат по икономика

11:32 | 14 октомври 2020
Обновен: 11:35 | 14 октомври 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Надяваме се да няма изоставащи. Но до наши дни, моделът винаги е бил такъв. Виждаме го и вътре в страната, защото секторите, изпитващи затруднения с възстановяването са тези, в които работят именно хора с по-ниски доходи. Те са загубили работата си или са временно отстранени. Надяваме се в някакъв момента да настъпи обрат. Но в страната, както и в много други икономики това се оказа неблагоприятен шок.

Същото може да се каже и за развиващите се страни.

И Дейвид е прав, защото ударът за развиващите се страни е по-тежък. Техните държавни баланси са по-уязвими, тоест тяхната икономическа устойчивост е по-ниска за по-голямата част от населението.

Освен това по-нисък е и капацитета на здравеопазването им.

Изправени са пред по-суровия избор между прехраната, от една страна и контролът над вируса, от друга. Принудени са да отворят икономиката без вирусът да е напълно овладян.

В САЩ, както и по света има неблагоприятно разпределение.

Правителствата и международните институции се опитват, опитват се усилено и се надяваме да успеем поне в смекчаването на удара и неговото ограничаване донякъде. Твърде рано е да кажем какво ще стане в дългосрочен план, но със сигурност ще има трайни щети.