Ефикасна ли е плазма терапията

Д-р Томас Файл, президент на Американското дружество по инфекциозни заболявания

13:05 | 27 август 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Д-р Томас Файл, президент на Американското дружество по инфекциозни заболявания:

Тази част от кръвта може да се вземе след като пациентът се е възстановил от определена инфекция, в този случай Ковид-19. Тя би трябвало да съдържа голям брой антитела.

Ако тогава я вземете и я прелеете на пациенти, особено в началото на заразяването с Ковид, антителата в такова количество трансфузионна плазма могат да взаимодействат с вируса в пациента, да отслабят вируса, да го неутрализират и да ограничат последиците от инфекцията.

Смятам, че теоретично или поне прагматично това би била интервенция, която ще донесе най-много ползи за пациента, когато се приложи в началото на развитието на инфекцията.

Говорим основно за пациент, който е развил симптомите. Това са пациенти които започват да вдигат температура и да развиват пневмония. Ако в този ранен етап можем да накараме антителата да намалят последиците от инфекцията, смятам това ще е от най-голяма полза за пациента.

По-възрастните пациенти и особено тези с придружаващи заболявания са с по-висок риск за усложнения. Точно на тях бихме искали да приложим терапията още в самото начало, за да се опитаме да избегнем усложненията от инфекцията.

Наистина смятам, че когато плазмата от оздравели се даде по подходящ начин на подходящите пациенти изглежда обещаваща. Но са ни нужни резултатите от рандомизираните клинични проучвания, за да го покажат, да го докажат, така че да сме сигурни, че когато прилагаме терапията, тя да е ефикасна без да нанася евентуални увреждания. Честно казано, поне в мащабното наблюдателно проучване на Мейо Клиник, включващо около 30 хиляди пациента, терапията бе приета добре от повечето. Въпросът е наистина ли има полза от нея и кога? Необходими са ни рандомизирани изследвания, за да го разберем.

Д-р Сумия Сваминатан, главен учен в СЗО:

Препоръчваме плазмата от възстановили се пациенти е все още експериментална терапия. Трябва да се продължи с оценките в рамките на добре замислени, рандомизирани клинични изследвания. Мисля, че най-важният въпрос наистина е свързан с ефикасността и безопасността ѝ, които да се докажат в рандомизирани изследвания. Надявам се да получим доказателства през следващите седмици.