Хонконг се готви нова вълна на Covid

Шери Ан, Bloomberg

15:07 | 22 юли 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Може да гледаме на това, което става в града, като на предупреждение. В началото на пандемията Хонконг се справяше много добре поради бързите действия в края на миналата година, когато заразата избухна в Китай.

Тогава хората носеха маски и спазваха социална дистанция. Но през пролетта те бяха обхванати от известна самонадеяност, като баровете и ресторантите бяха отворени и се напълниха с посетители. Сега дневните случаи нарастват, като говорим за над 600 заразени дневно през последните 2 седмици.

Сега Хонконг се подготвя за най-тежката вълна. За момента властите отричат, че може да бъде наложена повторна забрана за излизане. Но никога не знаем как ще се развие ситуацията.

Например пътниците в обществения транспорт намаляват значително, след като почти се бяха възстановили напълно. Проблемът в Хонконг е, че вирусът засяга по-възрастни хора, докато в САЩ той заразява по-младите. Това значи, че вероятността повече случаи да имат нужда от хоспитализация е много висока.

При тази вълна, средната възраст на заболелите в Хонконг 55 години, а при предходните беше 40, да не говорим, че сега се образуват огнища и в домове за възрастни.