Да пребориш разсеяността, част 3

Нир Еял, автор на книги и поведенчески дизайнер

12:28 | 5 юни 2020
Автор: Силвия Грозева

Днес с цялата  информация, която се събира за нас, докато ползваме тези технологии, ние сами произвеждаме продуктите в реално време въз основа на информацията, която даваме на тези компании.

Инвестирате в дадена услуга, като им давете данните си, за да прекроят продукта си специално за вас. За пръв път продуктите вече не се обезценяват в течение на времето. Само помислете, когато клиент си купува даден продукт, последният губи от стойността си в хода на експлоатацията, обезценява се. Но формиращите навици продукти правят точно обратното, те повишават стойността си, защото колкото повече се използват, толкова повече се качва стойността им.

Така че ако си мислите, че светът днес се разсейва, чакайте да видите какво ще стане след няколко години.

Тази тенденция не се обръща.

Ще използваме технологиите и занапред и ако не друго, светът ще стане още по-разсеяно място в идните години.

Синхронният поток на все повече информация, протичащ на по-висока скорост и при по-широкият достъп до тези устройства значи, че ако си търсите повод за разсейване, ще го намерите със сигурност.

Има едно нещо, което искам хората да запомнят, като става дума за разсейване, а именно, че  противоотровата на импулсивността е предварителното обмисляне. Ако  хапката шоколадова торта е вече на вилицата близо до устата Ви, вече е прекалено късно.

Ако ще си дръпнете от запалената цигара в ръката си, вече сте загубили играта. Ако спите до телефона си, оставен на сантиметри от леглото, те ще ви победят. Вече е прекалено късно.

Но няма алгоритъм, няма някакъв принцип на потребителска психология и тези продукти не могат да направят нищо, което да не можете да предотвратите с предварително обмислени стъпки. Прости неща, като да изключите уведомителните съобщения на телефона, което 2/3 от използващите смартфони никога не правят.

Неща като да сменяте декстопа си, за да сте сигурни, че ще се  разсейваме по-малко.

Неща като смяна на разсейващите фактори на работното място.

Колкото и да обвиняваме технологиите за разсеяността си, един от най-големите източници на разсейване на работното място е общата работна зала.