Защо Китай не осигурява достатъчно младежка заетост, част 1

Лусил Лиу, Bloomberg

18:30 | 4 юли 2023
Преводач: Мария Попова

На пазара на труда има голяма конкуренция.

Циен Циен и Ву Юанхао са сред милионите младежи без работа в Китай. През май, процентът на младежката безработица достигна нов връх – почти четири пъти колкото националното ниво. Това са почти 6 милиона души на възраст между 16 и 24, които са безработни. А налице са признаци, че през следващите месеци ситуацията ще се влоши. Тогава милиони завършващи училище ще се включат на трудовия пазар през лятото.

Високата безработица вреди не само на доверието в икономиката, но и подхранва социалното недоволство и в крайна сметка може да доведе до обществена нестабилност, ако гневът и отчаянието на младежите нарасне, заради липсата на възможности.

След като Китай изведнъж отвори отново икономиката си и първоначално причини огромна вълна от заболели от ковид, имаше големи очаквания, че потребителите ще предизвикат силно възстановяване на икономиката. Но тези надежди избледняват: потребителите се отдръпват, а износът и чуждестранните инвестиции намаляват. Най-обезпокоителното е, че все повече китайски младежи във всички населени места остават без работа.

"В периода на карантина, сегментът, който пострада прекомерно много беше на малките и средни предприятия, а те дават работа на 70 – 80% от хората в Китай. Имаше атака срещу технологичния и образователния сектори, а те осигуряват много работни места за завършващи младежи. Особено секторът на образованието, който беше елиминиран почти за 24 часа", казва Диана Чойлева, главен икономист в Endo Economics. "Друга важна причина е несъответствието между чиновническите работни места, предпочитани от завършващите младежи и необходимостта от работници в производството".