Рей Далио: Започва голям късен цикъл на дългова криза, част 1

Рей Далио, основател на Bridgewater

15:20 | 8 юни 2023
Преводач: Мария Попова

В дългова криза ли сме или вървим към такава?

По мое мнение, ние сме в началото на класически късен цикъл, голям късен цикъл на дългова криза, когато има пропаст между предлагане и търсене. Когато произвеждате твърде много дълг, а имате недостиг на купувачи.

Случващото се в момента, когато трябва да продадем целия този дълг е, че нямаме достатъчно купувачи. Налице са промени по отношение на количествата по цял свят, които се държат от големи инвеститори, а те са изгубили пари от тези държавни облигации. Освен това, налице са и геополитически промени, които оказват своето влияние.

В отделни случаи някои държави се тревожат от санкциите и има геополитическо разместване. Когато разглеждам проблема с предлагането и  търсенето, виждам проблем с предлагането и търсенето на този дълг. Това е голям дълг, голяма част от него трябва да бъде купена, трябва да има достатъчно висока лихва, така че ако продължим по този път, вероятността за следващите 5 или 10 години е да се стигне то точката, в която този баланс ще стане много труден.

Как можем да разберем това? Има ли някакви доказателства за това, че няма достатъчно купувачи за държавния дълг?

Бяхме на ръба да разберем това. Количеството на продавания държавен дълг се срина, ние не емитирахме държавен дълг. Но сега ще емитираме голям държавен дълг. Когато анализираме купувачите, изглежда има недостиг, значителен недостиг на купувачи за този държавен дълг. Но сега сме на прага на това да можем да видим как изглежда картината на предлагането и търсенето през следващите година – две.