Istanbul Portfoy: Най-важна е валутата

Туфан Дерниер, генерален директор на Istanbul Portfoy

14:08 | 30 май 2023
Преводач: Мария Попова

Какво послание отправяте към клиентите си днес?

Това беше един продължителен изборен период. Имам предвид не само двата тура, а и тези 4-5 месеца, в които Турция очакваше изборите. От тук нататък най-важното нещо са кабинетът и министрите, които ще управляват Турция през следващите 5 години. Това ще е основното, а основното за икономиката ще бъде кой ще отговаря за нея. Това е нещо, което обсъждаме още преди изборите и вероятно ще продължим да го обсъждаме още поне 48 часа преди да видим кой ще отговаря за икономиката. След това ще видим какво ще се случи.

Нека да конкретизираме. Чухме как гледат на ситуацията Morgan Stanley и Medley Global Advisors и други и един от основните им изводи е, че сега налице е подкрепа за настоящата политика на президента Ердоган, той чувства прилив на сили от това и така ще се стигне до продължаване на тези политики по отношение на високата инфлация и ниските лихви. Съгласен ли сте с тази гледна точка?

Съгласен съм. Високата инфлация ще е един от най-големите проблеми, който стои пред нас, но ще видим какво ще се случи с лихвите. Това е нещо, което може да се промени. Възможно е политиката донякъде да се промени, защото виждаме, че не е лесно да се продължи по този начин.

При всички проблеми, пред които в момента е изправена икономиката, смятам че ще има промяна в политиката, но тя няма да е значителна. Ще видим какви ще са последиците. В крайна сметка най-важна е валутата, ще видим как ще се отрази там, защото през последните поне 15 месеца имаше няколко интервенции. Не мисля, че валутата е с подходяща котировка и износителите, а и всички други не са доволни от цената на валутата. Така че, ще видим.