Мъск ще пътува до Китай

Пол Алън, Bloomberg Сидни

10:13 | 30 май 2023
Преводач: Силвия Грозева


Ройтерс съобщава, че Илон Мъск се очаква тази седмица да отиде в Китай и да се види с висши официални лица. Той може да посети и завода на Tesla в Шанхай. Това ще бъде първата визита на Мъск в Китай от 3г. Миналата година заводът в Шанхай произведе половината коли на Tesla в света и сега може да прави до 1 млн коли годишно.

Китайският президент Си Дзинпин призова висшето ръководство да положи повече усилия за повишаване на образователните стандарти за по-голямо глобално влияние. Той каза, че Китай трябва да направи университети на световно ниво като предлага научни курсове според основните стратегически нужди на страната и привлича повече чуждестранни студенти. Тази цел се появява на фона на растящата младежка безработица в Китай.

Японският премиер Фумио Кишида каза, че уволнява сина си от поста на политически секретар след скандал за парти, проведено в официалната резиденция в края на 2022г. Премиерът вече го беше наказал, но местните сондажи показаха, че три четвърти от анкетираните смятат поведението на Шотаро Кишида за проблем. Сондажите показват още, че последното подобрение на рейтинга на Кишида остава без промяна.

Президентът на Сингапур Халиман Якоб, която е начело на страна от 2017г. каза, че няма да се кандидатира на изборите тази година. Според нея изборите ще бъдат след няколко месеца. Въпреки че Сингапур се управлява от премиер, президентът има важни правомощия, включително може да налага вето на разходите и да одобрява назначения.